Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕκλογές 2023: «Κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια της ΝΔ - Εξορμήσεις Μητσοτάκη σε «δύσκολες»...

Εκλογές 2023: «Κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια της ΝΔ – Εξορμήσεις Μητσοτάκη σε «δύσκολες» περιοχές

Δεν αποκλείεται τα ψηφοδέλτια να ανακοινωθούν και σήμερα, μετά την πρωινή επίσκεψη και ομιλία του πρωθυπουργού στην Πετρούπολη

Μπορεί το Πάσχα να απέχει λίγες μέρες ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, ανεβάζει στροφές στο προεκλογικό τερέν, βγαίνει ακόμα περισσότερο από το Μέγαρο Μαξίμου και θέτει με μεγαλύτερη σαφήνεια τα εκλογικά διλήμματα, εξαπολύοντας ταυτόχρονα πυρά τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, όμως, ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ «ζεσταίνεται», ο προεκλογικός προγραμματισμός ολοκληρώνεται, ενώ κλείνουν και τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.

Αρχής γενομένης από το τελευταίο, οι τελευταίες εκκρεμότητες που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού αναμένεται να κλείσουν σήμερα, καθώς απομένει μια τελευταία συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες. Υπό αυτό το πρίσμα, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν τα ψηφοδέλτια να ανακοινωθούν και σήμερα, προς το απόγευμα, και σε κάθε περίπτωση μετά την πρωινή επίσκεψη και ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πετρούπολη. Σε κάθε περίπτωση, αν η ανακοίνωση δεν γίνει σήμερα, τότε η Παρασκευή θα είναι η μέρα που θα λυθούν οι απορίες όλων και ειδικά των πολιτευτών, οι οποίοι αγωνιούν να κάνουν…Μεγάλη Εβδομάδα στις περιφέρειες τους ως υποψήφιοι και να πάρουν «καίρια» θέση στις εκκλησίες πόλεων και χωριών.

Στην πραγματικότητα, το περιθώριο εκπλήξεων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ είναι εξαιρετικά περιορισμένο, με δεδομένο ότι «δυνατές» υποψηφιότητες υπουργών, υφυπουργών και λοιπών στελεχών με δυναμική έχουν ήδη ανακοινωθεί. Πηγή με γνώση των διεργασιών αφήνει, σε συζήτηση με το protothema.gr, περιθώριο να υπάρχει μια ακόμα μίνι-έκπληξη εκτός Λεκανοπεδίου, κάτι που μένει να φανεί. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρώην βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας «παίζει» δυνατά για να πάρει μια δεύτερη ευκαιρία στο ψηφοδέλτιο, καθώς, κατά πληροφορίες, υπάρχει έκθεση του ΣΔΟΕ που δικαιώνει τους ισχυρισμούς του. Και αυτό, όμως, θα φανεί…στο χειροκρότημα.

«Στοχευμένες» περιοδείες

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, ως την επίσημη προκήρυξη των εκλογών φροντίζει να επισκεφθεί περιοχές, όπου η ΝΔ έχει κάμψη. Για παράδειγμα, η περιφέρεια Ηπείρου ενέχει δυσκολίες για τη ΝΔ, όχι τόσο στα Ιωάννινα, όσο σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως η Άρτα ή η Πρέβεζα, αν και το εκλογικό σύστημα σε αυτές δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια εκπλήξεων ως προς την κατανομή εδρών (δυεδρικές περιφέρειες). Ακόμα, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών, μια περιοχή, όπου ο ίδιος έχει την έδρα του, αλλά είναι ευρύτερα προβληματική για το κυβερνών κόμμα και μια από τις λίγες που είχε καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να βρεθεί στο Κουκάκι, μια κεντρική γειτονιά της Αθήνας, με την Α’ Αθηνών, επίσης, να αναδεικνύεται σε ναρκοπέδιο για τη ΝΔ, όχι τόσο ως προς την επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο λόγω των διαρροών που μπορεί να έχει η ΝΔ προς τα δεξιά της, καθώς γίνεται «μάχη» για τη λεγόμενη «πατριωτική ψήφο». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να κλείσει τον κύκλο των προ-πασχαλινών περιοδειών στη Δυτική Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, μιας και ακούγεται έντονα ότι θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης, μετά και την απόσυρση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ευρύτερα, πάντως, σε πολλούς νομούς της Μακεδονίας η ΝΔ αντιμετωπίζει πρόβλημα για διαφορετικούς κατά τόπους λόγους, με φυγόκεντρες τάσεις προς τα δεξιά της. Αυτό θα επιχειρήσει ο κ. Μητσοτάκης να αντιστρέψει τις επόμενες εβδομάδες και σίγουρα όσο φτάνουμε πιο κοντά στην κάλπη.

«Όχι» σε χαλαρότητα και ψήφο διαμαρτυρίας

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, επιμένει στη λογική των «σκληρών» διλημμάτων με τους πολίτες και της σύγκρισης της τετραετίας του με την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ματαιοπονούν, δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά στη συμφορά. Πάνε στις κάλπες με κάλπικα λόγια. Αντέγραψε ο κ. Τσίπρας το παλιό σύνθημα του παλιού ΠΑΣΟΚ ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Δανείζονται από το περιθώριο διάφορους χυδαίους καλλιτέχνες. Πάντα αδιόρθωτοι καταφεύγουν στο να λένε ψέματα, να διχάζουν την κοινωνία και στην τακτική να λένε μία ανακρίβεια συνεχώς, πες πες πες κάτι θα μείνει», είπε χθες από τα Ιωάννινα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική του. Μάλιστα, περιέγραψε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αντιπολίτευση του εθνικού σαμποτάζ» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για βούληση επιβολής νέων φόρων σε πολίτες και επιχειρήσεις.

«Ψηφίζεις ΝΔ και Μητσοτάκη για πρωθυπουργό. Είναι μια ξεκάθαρη επιλογή. Ή έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλεις να έχεις τον Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι το οποίο δεν ξέρεις τι θα είναι αύριο;», είπε επίσης, «καρφώνοντας» το ΠΑΣΟΚ.

«Μία είναι η κάλπη, η 21η Μαΐου. Είναι μία ενιαία διαδικασία. Αν κάποιοι σκέφτονται ότι επειδή κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν και δεύτερες εκλογές να μην ασχοληθούμε τόσο πολύ, να μην πάμε να ψηφίσουμε στην πρώτη κάλπη», τους απαντώ ότι δεν χωρούν επιπολαιότητες, δεν χωρούν άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας», προσέθεσε, περιγράφοντας την αναγκαιότητα η ΝΔ να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στις πρώτες εκλογές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ