Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣαντορίνη: Βρετανός γεωφυσικός προειδοποιεί για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος

Σαντορίνη: Βρετανός γεωφυσικός προειδοποιεί για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος

Ο Καγετάν Κραπκίβιτς τονίζει ότι, αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, το ηφαίστειο χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και επαγρύπνηση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει Βρετανός γεωφυσικός του Imperial College του Λονδίνου για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στη Σαντορίνη, το οποίο, όπως επισημαίνει, αποτελεί σοβαρή απειλή.

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, όπως αναφέρουν η βρετανική εφημερίδα «Guardian» και η βερολινέζικη «Morgenpost».

Ο γεωφυσικός Καγετάν Κραπκίβιτς, που ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας στο Imperial College του Λονδίνου, καλεί τους Έλληνες επιστήμονες να είναι σε εγρήγορση τοποθετώντας ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης. Ουσιαστικά, κάνει λόγο για ένα δίκτυο μέτρησης σε πραγματικό χρόνο με το οποίο θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει καλύτερα «πότε θα μπορούσε να συμβεί μια έκρηξη», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Morgenpost».

Για την βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι Έλληνες δεν πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς επί σχεδόν 400 χρόνια, ο Κολούμπος, λίγο έξω από την Σαντορίνη, δεν «κοιμάται»».

«Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, γεγονός που δείχνει στους ερευνητές ότι πρέπει να παρακολουθούν το ηφαίστειο σε πραγματικό χρόνο», αναφέρει το σχετικό άρθρο επικαλούμενο την έρευνα του Imperial College του Λονδίνου.

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι ο Κολούμπος εξερράγη τελευταία φορά το 1650 μ.Χ προκαλώντας τον θάνατο 70 ανθρώπων που εισέπνευσαν τα αέρια της έκρηξης και υπέστησαν δηλητηρίαση.

Τότε, η έκρηξη οφειλόταν στο συσσωρευμένο μάγμα σε αντίστοιχο μαγματικό θάλαμο, πιθανώς σε αντίστοιχο βάθος 3 έως 4 χιλιομέτρων κάτω από τον βυθό.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της ομάδας του γεωφυσικού Καγετάν Κραπκίβιτς, μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου το 1650 μ.Χ., ο μαγματικός θάλαμος μεγαλώνει, κατά μέσο όρο, με ρυθμό περίπου 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο.

Ο συνολικός όγκος που έχει συσσωρευθεί στο «ρεζερβουάρ» μάγματος (μαγματικό θάλαμο) κάτω από τον Κολούμπος, υπολογίζεται σε 1,4 κυβικά χιλιόμετρα.

Σήμερα, ωστόσο, λόγω της πληθυσμιακής και τουριστικής αύξησης του νησιού, μία αντίστοιχη έκρηξη θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης ανήκει στην «εξαιρετικά εκρηκτική οικογένεια» των ηφαιστείων. Αυτά δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν μία έκρηξη ύψους δεκάδων χιλιομέτρων.

Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης, ο Καγκετάν Κραπκίβιτς και η ομάδα του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου 3,2 χιλιόμετρα κάτω από το ηφαίστειο.

Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Geochemistry, Geophysics, Geosystems», υποδηλώνουν ότι, αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ