Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο Τατόι η οικογένειά του για τις ετοιμασίες – Ποιοι θα έρθουν για την κηδεία

195

Οι γιοι του Φίλιππος και Νικόλαος έφτασαν λίγο μετά τις 11:00 το πρωί μαζί με την αδερφή του τέως βασιλιά, Σοφία και τη σύζυγό του Άννα Μαρία

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στο Τατόι για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ τη Δευτέρα.

Ο γιος του, Νικόλαος έφτασε λίγο πριν τις 11:00 στο Τατόι με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, αλλά και της συζύγου του Τατιάνα Μπλάτνικ ώστε να ελέγξει τις εργασίες και τις προετοιμασίες για την τελετή της Δευτέρας. Λίγο αργότερα έφτασε και η σύζυγος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Άννα Μαρία, η αδερφή του Σοφία και ο γιος του Φίλιππος.

Οι Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος βρέθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της κηδείας.

Από χθες, άλλωστε, έκλεισε, η ημερομηνία της τελετής, η Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Τότε θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία και ταφή του τέως Βασιλιά της Ελλάδος. 

Ακόμα και πριν τον θάνατό του, όταν η κατάσταση της υγείας του δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της οικογένειας και του Μεγάρου Μαξίμου. Οι γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ εξέφρασαν τα αιτήματα της οικογένειας τα οποία δεν έγιναν δεκτά. Ακόμα και πριν την διυπουργική σύσκεψη ήταν ξεκάθαρο ότι ο τέως θα κηδευόταν ως ιδιώτης».

Παρόλα αυτά, η επιθυμία της οικογένειας ώστε η εξόδιος ακολουθία να λάβει χώρα στη Μητρόπολη έγινε δεκτή, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου.

Αν και η επίσημη ώρα δεν έχει ανακοινωθεί, η οικογένεια προσανατολίζεται προς τις 12:00 το μεσημέρι. Όπως πληροφορούμαστε, ο χρόνος εξαρτάται από διαφορά διαδικαστικά ζητήματα που εκκρεμούν.Ο βασιλιάς Κάρολος δεν πρόκειται να παραβρεθεί, παρότι το όνομα του ακούστηκε. Μέχρι στιγμής, τον βρετανικό βασιλικό οίκο θα εκπροσωπήσει είτε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είτε η πριγκίπισσα Αν. Ας σημειωθεί ακόμα ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ ο Ουίλιαμ έγινε νονός του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου.

Από τη Δανία θα έρθει η βασίλισσα Μαργαρίτα. Εκτός από την αδελφή του αποθανόντος Σοφία, το παρών θα δώσει και ο Φίλιππος της Ισπανίας, ενώ αναμένονται και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα έλθουν στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία. Στην κηδεία θα παρευρεθεί και η Άννα-Μισελ Ασημακοπούλου, καθώς ο θανών ήταν νονός της. Ο πατέρας της ήταν συμμαθητές στα Ανάβρυτα με τον τέως βασιλιά.

Αν και τυπικά δεν προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα, εάν, όπως αναμένεται, η σορός μεταφερθεί το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη, τότε όσοι θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν. Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια ανακοίνωσε ότι η σορός θα παραμείνει στην Εκκλησία. Πιθανότατα, θα επιτραπεί να παρεβρεθούν στην ταφή στο Τατόι και σε πολίτες που το επιθυμούν. Όπως προαναφέρθηκε, η ταφή θα γίνει στους βασιλικούς τάφους, όπου έχουν ταφεί και οι γονείς του Κωνσταντίνου, ο Παύλος και η Φρειδερίκη.Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η κυβερνητική απόφαση προσδιόρισε ότι ο Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, υπάρχει ένα ζήτημα πρωτοκόλλου. Εάν οι αρχιερείς που θα τελέσουν την εξόδιο ακολουθία φορέσουν την πλήρη αρχιερατική ενδυμασία τους θα της προσδώσουν άλλο χαρακτήρα.