Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για την κηδεία – Στο Τατόι η ταφή

160

Το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να μην γίνει με τιμές αρχηγού κράτους – Η ιστορία με τους τάφους της οικογένειας Γλύξμπουργκ στο Τατόι

Ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Εδώ και ημέρες νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου, καθώς είχε υποστεί οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Η οικογένειά του βρίσκεται σύσσωμη στο πλευρό του. Τόσο τα πέντε παιδιά, όσο και τα εννιά εγγόνια του έχουν συγκεντρωθεί στην Αθήνα από κάθε μεριά της Γης.

Οι γιοί του Παύλος και Νικόλαoς, όμως, είναι αυτοί που εκτός όλων των άλλων, έχουν αναλάβει να διευθετήσουν και μία σειρά από νομικές εκκρεμότητες, εκπροσωπώντας έτσι την οικογένεια. Για τον λόγο αυτό συνεργάζονται και με ένα γνωστό δικηγορικό γραφείο. Πριν από λίγες ημέρες και όταν οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι η υγεία του πατέρα τους έχει πάρει μία μη αναστρέψιμη τροπή, επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μαξίμου, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Λιδωρίκη. Αν και κανείς δεν σχολίασε το περιεχόμενο της συζήτησης, σειρά δημοσιευμάτων έκαναν λόγο για αίτημα των παιδιών του, ώστε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους στη Μητρόπολη της Αθήνας.

Όλες οι αποφάσεις, όμως, για την κηδεία και την ταφή του ελήφθησαν στη διυπουργική σύσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί. Σε αυτήν συμμετείχαν τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα, όπως και στον «πρωινό καφέ» από τον οποίο απουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να μην γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους κάτι που θα σήμαινε να προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα, αλλά και όλα όσα προβλέπει το συγκεκριμένο τελετουργικό. Το βασικό επιχείρημα ως προς αυτό είναι ότι το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του.

Η ταφή της Φρειδερίκης στο Τατόι

Η ταφή, πάντως, πιθανολογείται ότι θα γίνει στο Τατόϊ. Εκεί θάφτηκε εξάλλου, τέσσερις δεκαετίες πριν, και η μητέρα του, Φρειδερίκη, παρότι άφησε την τελευταία της πνοή στα ισπανικά ανάκτορα όπου φιλοξενείτο από την κόρη της βασίλισσα Σοφία.

Η βασιλεία είχε ήδη καταργηθεί στην Ελλάδα οκτώ χρόνια, με το δημοψήφισμα του 1974, αλλά το κλίμα ήταν πολύ πιο τεταμένο από ό,τι σήμερα και οι αναμνήσεις ακόμα νωπές. Η οικογένεια Γλυξμπουργκ τότε είχε μεν χάσει τον θρόνο και ζούσε στο εξωτερικό, αλλά δεν είχε χάσει ούτε την ελληνική ιθαγένεια, ούτε την προσωπική της περιουσία. Το Τατόι, όπου βρίσκεται και το βασιλικό κοιμητήριο, ακόμα τους ανήκε. Η Φρειδερίκη είχε ζητήσει να ταφεί εκεί, δίπλα στον συζυγό της Παύλο. Το γεγονός, όμως, πολιτικοποιήθηκε, ειδικά μετά την απαίτηση του γιού της Κωνσταντίνου να κηδευθεί στη Μητρόπολη και μετά να ταφεί στο Τατόϊ.

Μετά από την ειδική κυβερνητική επιτροπή που συστάθηκε, του ζητήθηκε να γίνει και η κηδεία και η ταφή στο Τατόϊ, όπερ και εγένετο. Ο Κωνσταντίνος έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από το δημοψήφισμα του 1974. Όταν, μάλιστα, κατέβηκε απ’ το αεροπλάνο, γονάτισε και φίλησε το ελληνικό χώμα ή μάλλον το τσιμέντο του Ελληνικού. Την ημέρα της κηδείας στις 12 Φεβρουαρίου η περιοχή γύρω από το Τατόϊ αποκλείστηκε από χιλιάδες αστυνομικούς.

Το Τατόι

Το νεκροταφείο στο Τατόϊ είχε αρχικά επιλεγεί από τη βασίλισσα Όλγα, μετά τον θάνατο της κόρης της Αλεξάνδρας. Εκείνη ήταν που συνέλαβε την ιδέα της ανέγερσης ενός ναού, μέσα στο κτήμα των 42.000 στρεμμάτων σήμερα στη Δεκέλεια, 15 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Η εκτέλεση του σχεδίου δεν έγινε, όμως, παρά το 1899. Αρχιτέκτοντας του ναού ήταν ο Αναστάσιος Μεταξάς, στον οποίο ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’ είχε αναθέσει να μιμηθεί αθηναϊκό ναό του ΙΒ αιώνα. Έκτοτε καθιερώθηκε ως τόπος ταφής όλων των μελών της οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα, εκεί βρίσκονται οι τάφοι 22 μελών της δυναστείας Γλυξμπουργκ. Μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς Γεώργιος Α′ και η Όλγα, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, η πριγκίπισσα Μαρία,ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης- δεύτερος συζύγος της πριγκίπισσας Μαρίας, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνο Α’, η Βασίλισσα Σοφία και ο Βασιλιάς Αλέξανδρος. Τέλος, εκεί τάφηκε ο βασιλιάς Παύλος και η συζυγός του Φρειδερίκη.