Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚοροναϊός: Ποιοι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν το εμβόλιο με την ησυχία τους

Κοροναϊός: Ποιοι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν το εμβόλιο με την ησυχία τους

Σημαντικός ο εμβολιασμός για γρίπη και κοροναϊό

«Ο κοροναϊός είναι εδώ, δεν έχει φύγει. Και οι παραλλαγές είναι εδώ», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ παράλληλα κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Η κ. Παγώνη ανέφερε ότι οι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη, προκειμένου να έχουν τα αναγκαία αντισώματα για να προστατευτούν από τη διπλή απειλή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως τα πράγματα με τη διαχείριση του ιού στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα κρεβάτια σε απλές κλίνες ούτε και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μπορούμε να το διαχειριστούμε και να προχωρήσουμε τα τακτικά χειρουργεία σε non Covid ασθενείς για να εξυπηρετηθούν και αυτοί οι οποίοι έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω».

Τι είπε η Ματίνα Παγώνη για το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Αναφερόμενη στο θέμα του επικαιροποιημένου εμβολίου η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι όλοι όσοι έχουν νοσήσει πριν από 6 με 9 μήνες και είναι κάτω των 60 ετών, χωρίς προβλήματα υγείας, δεν θα πρέπει να ανησυχούν και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με την ησυχία τους.

«Αυτή την στιγμή έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο που καλύπτει την παραλλαγή Όμικρον και στο τέλος Νοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη θα έρθουν αυτά που καλύπτουν την Όμικρον 4 και Όμικρον 5» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και συμπλήρωσε πως το 95% των περιστατικών νόσησης αυτή την περίοδο αφορούν την Όμικρον 5.

Σημαντικός ο εμβολιασμός για γρίπη και κοροναϊό

Απαντώντας στο τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να εξασφαλίσουν την προστασία τους έναντι του ιού, είπε: «Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου δεν μπορεί να κάνει επικαιροποιημένο εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι θα ξεκινήσουν να κάνουν τις δύο δόσεις ή το μοναδοσικό εμβόλιο και μετά θα πάνε στο επικαιροποιημένα. Αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και είναι πάνω από 60 ετών θα πάνε γρήγορα να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Οι υπόλοιποι με την άνεσή τους θα κλείσουν τα ραντεβού και θα τα κάνουν», πρόσθεσε.

Για τη διπλή απειλή κοροναϊού και γρίπης

Μιλώντας για το φθινόπωρο και τον χειμώνα που αναμένεται να συνυπάρχει ο κορωνοϊός με ιούς για γρίπη η κ. Παγώνη έκανε την εκτίμηση ότι η έξαρση της γρίπης θα κάνει την εμφάνισή της στα τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη, καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί από από τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις εμβολιαστεί για την γρίπη ούτως ώστε να έχεις αντισώματα για να αμυνθείς εάν δεν έχεις εμβολιαστεί. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα».

Και όπως είπε τον Δεκέμβρη ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού – άνω του 68%- θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο και οι υπόλοιποι να έχουν προχωρήσει τον εμβολιασμό τους σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό.

Η ίδια τόνισε ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν πότε θα φτάσουμε σε ένα ετήσιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, επισημαίνοντας ότι τις τελικές αποφάσεις γι’ αυτό το ζήτημα δεν τις έχει επιστημονική κοινότητα ακόμα, αλλά οδεύουμε προς τα εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ