Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔωρεάν μαστογραφία – Μητσοτάκης: Να ξεπεράσουμε τον φόβο της ασθένειας – «Ο...

Δωρεάν μαστογραφία – Μητσοτάκης: Να ξεπεράσουμε τον φόβο της ασθένειας – «Ο καρκίνος σήμερα δεν είναι καταδίκη θανάτου»

Εγκαίνια το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά»

Για μία συγκινησιακά φορτισμένη μέρα καθώς εγκαινιάζεται σήμερα το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού με το όνομα Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αείμνηστη πολιτικός έφυγε πρόωρα από τη ζωή αλλά αγωνίστηκε για την τεράστια σημασία αυτού του προγράμματος.

Και συνέχισε: «Με τη χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου και ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι αν καταφέρουμε να το εντοπίσουμε σε πρώιμο στάδιο είναι ιάσιμος. Χαίρομαι διότι το πρόγραμμα αυτό κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το ελληνικό δημόσιο έχει στη φαρέτρα του, πατώντας στο μοντέλο του εμβολιασμού και χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, πλέον μπορούμε να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες αυτών των ηλικιών (50-69 ετών), να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει όλες τις εξετάσεις που απαιτούνται. Είναι ένα πλήρες πρόγραμμα που αξιοποιεί δημόσιες και ιδιωτικές δομές».

Το κοινωνικό αποτύπωμα

Ο πρωθυπουργός εστίασε και στο κοινωνικό αποτύπωμα του προγράμματος, τονίζοντας ότι οι γυναίκες που αρρωσταίνουν από τον καρκίνο του μαστού, εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό από εκείνες που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και είναι χαμηλής εκπαίδευσης. «Πιστεύω ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσει η χώρα μας δημόσιες πολιτικές υγείας στο σύνολό τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε όλους:

  • Να μην καπνίζουμε: έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό του καπνίσματος και θα συνεχίσουμε είπε χαρακτηριστικά.
  • Να μειώσουμε την κατανάλωση του αλκοόλ
  • Να κάνουμε γυμναστική
  • Να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε πιο υγιεινά. «Αν ακολουθεί κάποιος αυτές τις συνήθειες θα μπορεί να ζει περισσότερο και πολύ καλύτερα. Έτσι δεν βελτιώνουμε μόνο το προσδόκιμο αλλά και την ποιότητα της ζωής μας. Είναι αδιανόητο ότι στη χώρα μας έχουμε τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους, γιατί αυτά τα παιδιά θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών που έχουν κάνει οι γονείς τους. Θα εμπλακώ προσωπικά σε αυτό γιατί νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: Αναφερθήκατε στον φόβο: πράγματι αυτό το φόβο πρέπει να ξεπεράσουμε της ασθένειας. Η φυσική ανθρώπινη τάση που θέλουμε να μεταφέρουμε το δυσάρεστο για το μέλλον αλλά αυτό μπορεί να κοστίσει ζωές.

Κατέληξε δε αναφερόμενος σε μια συνέντευξη που είχε δώσει η μητέρα του, η Μαρίκα Μητσοτάκη για τον καρκίνο του μαστού, που – όπως είπε – τότε ούτε καν αναφερόμασταν, ήταν η επάρατη νόσος. Είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Γιατί αν κρύψουμε τον καρκίνο μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι ότι αν φοβάσαι πεθαίνεις. Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ