Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣτη Βουλή το ενδεχόμενο παράτασης των αυτοδιοικητικών εκλογών

Στη Βουλή το ενδεχόμενο παράτασης των αυτοδιοικητικών εκλογών

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτ. Χατζηγιαννάκη

Tο ενδεχόμενο παράτασης της θητείας των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2024 θα ξεκαθαρίσει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών.

Για την έντονη φημολογία για ενδεχόμενη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των Αυτοδιοικητικών εκλογών, που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στη δημόσια σφαίρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να ανοίξει τα χαρτιά του και να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Στην επίκαιρη ερώτηση σημειώνεται ότι «από την πραγματοποίηση του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2021 στη Θεσσαλονίκη και μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί έντονη παραφιλολογία, σύμφωνα με την οποία συζητείται το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης των δημοτικών και μαζί και των περιφερειακών εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Οκτώβριο του 2023.

Προς παράταση

για μερικούς μήνες

Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει μέσω νομοθετικής διάταξης την παράταση για μερικούς μήνες ακόμη της θητείας των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2024, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση του Προεδρείου της Κ.Ε.Δ.Ε. με επανειλημμένες δηλώσεις τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος προκύπτει ότι ο συντακτικός νομοθέτης καταλείπει στον κοινό νομοθέτη ευρεία διακριτική ευχέρεια να οργανώσει την ανάδειξη των αρχών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το γεγονός, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να καθορίζει ελεύθερα τον χρόνο εκλογής των οργάνων, καθώς υποχρεούται να κινείται αυστηρά εντός του πλαισίου που οριοθετούν αφενός η αρχή της ισότητας και αφετέρου οι επικρατούσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Βέβαια, οι πολίτες και η Αυτοδιοίκηση έχουν χάσει το μέτρημα των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης που κάνουν λόγο για αντισυνταγματικές μετεκλογικές αλλαγές της κυβέρνησης της ΝΔ από το 2019, με πιο τρανταχτή εκείνη της αντιδημοκρατικής μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τα εκλεγμένα Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές. Το πολύπαθο αυτό άρθρο των αρμοδιοτήτων έχει αλλάξει έντεκα φορές από το 2019.
Επειδή, λόγω της γενικότερης αντιθεσμικής λογικής που διακατέχει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, η ενδεχόμενη μεταφορά της ημερομηνίας των εκλογών θα αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» των αντισυνταγματικών τροποποιήσεων της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Μ. Χατζηγιαννάκης θέτει το ερώτημα και καλεί  τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει:
«Εξετάζει πράγματι η κυβέρνηση το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2024;».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ