Για την Hellenic Seaplanes και τα Ελληνικά Υδατοδρόμια: «Μήλον της Έριδος» το υδατοδρόμιο της Ζακύνθου

Σε μάχη προβλέπεται να εξελιχθεί το ζήτημα της ποιας εταιρείας θα αναλάβει την αδειοδότηση και διαχείριση του υδατοδρομίου στη Ζάκυνθο, με την Hellenic Seaplanes Α.Ε. και Ελληνικά Υδατοδρόμια IKE να βρίσκονται ήδη στην αναμονή ανοίγματος των προσφορών τους που κατέθεσαν στο Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου.

Κατόπιν της ανακοίνωσης του διαγωνισμού που προκήρυξε το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου, με αρ. απόφασης Φ.35/620/5.5.22, με πρωτοβουλία του Προέδρου  του  Λιμενικού Ταμείου κ. Αναστάσιου Πλέσσα, οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο των υδατοδρομίων, εξέφρασαν άμεσα το ενδιαφέρον τους για την κατάθεση της πρότασής τους, αποσκοπώντας να βάλουν τη Ζάκυνθο στο χάρτη του δικτύου των υδατοδρομίων της Ελλάδας και να φέρουν τα υδροπλάνα όλο και πιο κοντά στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζάκυνθος είναι ο πρώτος προορισμός των Επτανήσων που εκφράζει επίσημα μέσω ανακήρυξης διαγωνισμού το ενδιαφέρον της για δημιουργία υδατοδρομίου, ύστερα και από την ψήφιση το 2020 του νέου νόμου 4663 περί ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης υδατοδρομίων και αναμένεται αντίστοιχη κινητικότητα από Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Μεγανήσι. Τα νησιά αυτά ενώ είναι υψηλής ζήτησης προορισμοί έχουν εγκλωβιστεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή σε αναμονές και καθυστερήσεις για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Εν αναμονή των εξελίξεων για το υδατοδρόμιο της Ζακύνθου, αξίζει να αναφερθεί ότι σημειώνεται ιδιαίτερη πρόοδος στις υποθέσεις των υδατοδρομίων που αφορούν τα συμπλέγματα της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, γεγονός που κάνει απόλυτα βιώσιμη την πτητική λειτουργία των υδροπλάνων στις περιοχές αυτές καθώς θα διασυνδέονται άμεσα και εύκολα με τα υδατοδρόμια Ιονίων νήσων. Συγκεκριμένα πρόσφατα το υδατοδρόμιο της Αμφιλοχίας έλαβε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου εντός του καταφυγίου τουριστικών σκαφών όπως επίσης αντίστοιχη περιβαλλοντική έγκριση έλαβε και το υδατοδρόμιο που δημιουργείται στη Λίμνη Παμβώτιδα, στα Ιωάννινα.

Αναμένεται η άδεια ίδρυσης για την Κυλλήνη

Παράλληλα, η Hellenic Seaplanes ολοκλήρωσε τον τεχνικό φάκελο και τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων για το υδατοδρόμιο της Κυλλήνης, τα οποία γνωμοδοτήθηκαν θετικά από τους αρμόδιους φορείς και πλέον αναμένεται η έκδοση της άδειας ίδρυσης του έργου ώστε να ενταχθεί επίσημα στο δίκτυο των υδατοδρομίων της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ