Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαEurovision: Σεξουαλικό σκάνδαλο στον μουσικό διαγωνισμό - Εθελόντριες κατηγορούν χορευτές για ανεπιθύμητα...

Eurovision: Σεξουαλικό σκάνδαλο στον μουσικό διαγωνισμό – Εθελόντριες κατηγορούν χορευτές για ανεπιθύμητα αγγίγματα

Φοιτήτριες που βρέθηκαν ως εθελόντριες στη μεγάλη μουσική διοργάνωση αναφέρουν ότι δέχτηκαν έντονη σεξουαλική παρενόχληση από χορευτές – «Με άγγιζε κάτω από τη μέση, ένιωσα ότι με παραβιάζουν», δηλώνει 20χρονη

Πέρα από τα φώτα και τη λάμψη, υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά στον 66o διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αφού από το πάρτι κιόλας της έναρξης δεν έλειψαν τα… δυσάρεστα.

Στο καθιερωμένο event που οργανώθηκε φέτος στο Τορίνο, λίγο πριν την έναρξη του μουσικού διαγωνισμού το «παρών» έδωσαν τραγουδιστές, χορευτές και VIP καλεσμένοι. Ανάμεσά τους και κάποιες εθελόντριες, οι οποίες συνόδευαν τους καλλιτέχνες.

Μία ημέρα μετά το πάρτι, μία από αυτές, η 20χρονη φοιτήτρια νομικής, που χρησιμοποίησε το όνομα «Κιάρα» για να μην αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα, απευθύνθηκε στην ομάδα «Non Una Di Meno», η οποία υποστηρίζει την εκστρατεία του #MeToo στην Ιταλία, καθώς έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της DailyMail, η νεαρή κοπέλα ισχυρίστηκε ότι οι χορευτές ενός καλλιτέχνη, που εκπροσωπεί στη Eurovision μία χώρα της βόρειας Ευρώπης -χωρίς να κατονομάσουν ποια- την παρενόχλησαν.

Πιο συγκεκριμένα, δηλώνει ότι «δεν κατάφερε να αναγνωρίσει ποιοι είναι, αλλά την άγγιζαν επίμονα κάτω από τη μέση».

Δεν είναι όμως, η μόνη γυναίκα που δήλωσε ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά. Ακόμα μία 20χρονη κοπέλα αναφέρει πως βρέθηκε στο κόκκινο χαλί, που διοργανώθηκε στο Venetia Palace ως εθελόντρια, προκειμένου να βοηθήσει τους εκπροσώπους των χωρών, όμως κατέληξε να «προσπαθεί να διώχνει τα χέρια που ήταν πάνω της».

«Ένιωσα ότι με παραβιάζουν. Ήμουν εκεί για να βοηθήσω κι είχαν συνέχεια τα χέρια τους πάνω μας. Μας αγκάλιαζαν και μετά, ένας έβαλε τα χέρια του στη μέση μου και προσπάθησε να με φιλήσει. Κατάφερα να ξεφύγω, αλλά λίγο αργότερα, κάποιος άλλος προσπάθησε να κάνει το ίδιο. Συνέβαινε σε πολλές από τις εθελόντριες που ήταν εκεί. Στο τέλος, οι περισσότερες έφυγαν, λόγω αυτού που γινόταν», αναφέρει η κοπέλα στη DailyMail.

«Ανυπομονούσα να γίνω εθελόντρια στη Eurovision, αλλά δεν περίμενα ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό που θα έπρεπε να είναι μια θαυμάσια εμπειρια, μετατράπηκε τελικά, σε μια βραδιά με ανεπιθύμητα αγγίγματα και παρενοχλήσεις. Αυτά γίνονται συνήθως σε κάποιο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, όχι σε μία τέτοια διοργάνωση», συμπληρώνει.

Δημοσιεύματα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο, κάνουν λόγο για μία «άγρια, μεθυσμένη βραδιά», με υπερβολικό κόσμο, αν σκεφτεί κανείς ότι έδωσαν το παρών παραπάνω από «40 χώρες».

Φυσικά, οι μαρτυρίες των γυναικών δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον ιταλικό Τύπο. Η εφημερίδα «Corriere Della Sera» χαρακτηρίζει το πάρτι έναρξης «μια τρομακτική νύχτα παρενόχλησης».

Σε δηλώσεις που έκανε, μία γυναίκα που συστήνεται ως «Φραντσέσκα», αναφέρει: «Ήμουν με μία άλλη κοπέλα και πιο πέρα υπήρχε μία ομάδα χορευτών. Άρχισαν να μας κοιτάζουν επίμονα και μετά, μας πλησίασαν. Συνέχισαν να χορεύουν πολύ κοντά μας και κάποια στιγμή, άρχισαν να μας αγγίζουν παντού».

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, όλα κυλούσαν σχεδόν βαρετά στο πάρτι, μέχρι τη στιγμή που σερβιρίστηκε αλκοόλ. «Μόλις ξεκίνησαν να σερβίρουν δωρεάν ποτά, τα πάντα άλλαξαν. Οι χορευτές αυτοί έπιναν πολύ. Ο ένας με ακουμπούσε συνέχεια σε μέρη που δεν έπρεπε. Δεν πήγαμε στις Αρχές, γιατί δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στη διοργάνωση», δήλωσε στην «Corriere Della Sera».

Η Ιταλίδα φοιτήτρια και εθελόντρια δήλωσε επίσης, ότι «και η τραγουδίστρια της Κύπρου, η Ανδρομάχη, έγινε αντικείμενο μεγάλης “προσοχής”, αλλά στην περίπτωση αυτή, κανείς δεν υπερέβη τα όρια».

Όταν η εκπρόσωπος της Κύπρου ρωτήθηκε για το συμβάν, ενώ βρισκόταν σε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή «Super Κατερίνα», δήλωσε: «Δεν έχω άποψη. Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάτε. Αν είχα δει κάτι, θα ήμουν η πρώτη που θα άνοιγα το στόμα μου, γιατί όταν βλέπω να γίνεται κάτι άδικο ή περίεργο, το λέω κατευθείαν. Δεν είδα κάτι, οπότε δεν έχω καμία άποψη για το θέμα».

Από την πλευρά του, ο δήμος του Τορίνο αρνείται κάθε μορφή παρενόχλησης κατά των εθελοντριών και σημειώνουν ότι δεν έχουν υποβληθεί καταγγελίες στην αστυνομία. Η Αλεσάντρα Άιρς, η υπεύθυνη που οργάνωσε τις ομάδες εθελοντών, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Τορίνο, αναφέρει στη DailyMail: «Αν είχα παρατηρήσει κάτι τέτοιο να συμβαίνει, θα είχα παρέμβει και θα διέκοπτα την εκδήλωση. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήμουν στο πάρτι όλη εκείνη την ώρα και τίποτα τέτοιο δεν συνέβη».

Η δήλωσή της βρήκε σύμφωνο κι έναν εκπρόσωπο της Eurovision, o οποίος ανέφερε: «Το Δημοτικό Συμβούλιο το ερεύνησε ήδη και αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς. Δεν συνέβη ποτέ».

Ωστόσο, η ομάδα «Non Una Di Meno» για την εκστρατεία του #MeToo στην Ιταλία, η οποία και έφερε πρώτη στο «φως» αυτές τις αποκαλύψεις, δεν φάνηκε να ικανοποιείται από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης και του δήμου.

«Αναρωτιόμαστε, πώς παρά το γεγονός ότι πολλές εθελόντριες εμφανίστηκαν και διηγήθηκαν τις ιστορίες παρενόχλησής τους κατά τη διάρκεια του πάρτι της Eurovision, το Συμβούλιο αρνείται ότι συνέβη το οτιδήποτε; Όπως συμβαίνει πάντα, έτσι και τώρα, οι φωνές των γυναικών, που έχουν υποστεί βία φιμώνονται και οι ισχυρισμοί τους δεν γίνονται ποτέ πιστευτοί. Η παρενόχληση δεν είναι παιχνίδι, ούτε εμείς οι γυναίκες», δήλωσε εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ