Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνια και στα βόρεια προάστια της Αθήνας - Πού χρειάζονται...

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνια και στα βόρεια προάστια της Αθήνας – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας – Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας –  Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας «Ελπίς» με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά της χώρας.

Ήδη τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στα ορεινά του νομού Αττικής. Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα, Ιπποκράτειος Πολιτεία ντύθηκαν στα λευκά από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ από το μεσημέρι άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτες νιφάδες και στα βόρεια προάστια της Αττικής. 

Χιονισμένο το τοπίο στο καταφύγιο Μπάφι:

Από τις χιονοπτώσεις και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ σε κάποια άλλα έχει διακοπεί τελείως.

Ειδικότερα λόγω της χιονόπτωσης κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Κλειστή για τα φορτηγά είναι και η Αθηνών – Θύβας στο ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cyclon» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Την ίδια ώρα απαραίτητη είναι η χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσιδών σε αρκετές περιοχές της χώρας κυρίως σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιους δρόμους θα χρειαστείτε αντιολισθητικές αλυσίδες

Την ίδια ώρα, τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη, όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 600-800 μέτρα.

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός

Για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μέχρι και την Πέμπτη.

Ο υπουργός κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και υπογράμμισε ότι το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ενώ, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έχουν δοθεί οδηγίες προς τους Δήμους, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την απρόσκοπτη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλάτι έχουν εφοδιαστεί οι δήμοι, ενώ έτοιμοι εμφανίζονται και οι αρμόδιοι ώστε να μείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο.

Στο μεταξύ, ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο protothema, εστίασε στην κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ωρών – ημερών και ανάλυσε την εξέλιξη του διπλού «κύματος» κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα τη χώρα. Το ψυχρό μέτωπο σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο ξεκίνησε από χθες με κατεύθυνση από βορρά προς νότο.«Καθώς αυτό το ψυχρό μέτωπο θα κινείται νότια αναμένουμε αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο το πρώτο κύμα της «Ελπίδας» θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή ενώ από τη Δευτέρα αναμένεται ακόμη πιο ισχυρό το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας με πυκνές χιονοπτώσεις, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά αναμένεται να χιονίσει μέχρι και τα νότια προάστια της Αττικής. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ