Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚορωνοϊός: Σημάδια μείωσης στα κρούσματα - Κάτω από 15.000 θα ανακοινωθούν σήμερα

Κορωνοϊός: Σημάδια μείωσης στα κρούσματα – Κάτω από 15.000 θα ανακοινωθούν σήμερα

Από τέλη Ιανουαρίου σοβαρή αποκλιμάκωση, λέει ο καθηγητής Θωμαΐδης – Σε ισχύ από σήμερα το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – Στα 325 τα σταθερά σημεία ελέγχου rapid test σε όλη τη χώρα

Σημάδια κάμψης της πορείας της πανδημίας καταγράφονται από τον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτωμ κορωνοϊού τα οποία ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς σήμερα οι μολύνσεις που θα έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες 24 ώρες θα βρίσκονται κάτω από τις 15.000.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων δεν αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα τις 15.000 την ώρα που και το Σαββατοκύριακο οι μολύνσεις που εντοπίστηκαν ήταν λιγότερες, με την Κυριακή να καταγράφονται 10.783 και το Σάββατο 17.447.

Από τέλη Ιανουαρίου σοβαρή αποκλιμάκωση, λέει ο Θωμαΐδης

Παράλληλα μικρή ύφεση του ιικού φορτίου κάτω από 20% διαφαίνεται από την ανάλυση των λυμάτων στην Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 

«Η ανάλυση των λυμάτων της Αθήνας δείχνει μια μικρή ύφεση κάτω από 20% αυτή την εβδομάδα. Αυτό προφανώς δεν είναι σε συνάρτηση με τη μείωση που βλέπουμε στην κλινική επιτήρηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα λύματα βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, δηλαδή και των ασυμπτωματικών που συνήθως διαφεύγουν της κλινικής επιτήρησης. Υπάρχει περισσότερη διασπορά, αλλά διαφαίνεται μια ύφεση και στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, στα τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα έχουμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επικράτηση της Όμικρον αγγίζει το 95% και υπογράμμισε ότι η αναμνηστική δόση προστατεύει καθολικά ως προς τη Δέλτα, αλλά και το 80% όσων νοσούν με την Όμικρον.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος επισήμανε ότι την Άνοιξη θα είμαστε πολύ καλύτερα επιδημιολογικά, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει κάτι άλλο που θα χειροτερέψει τα πράγματα. Σε ό,τι αφορά στη φυσική ανοσία, υπογράμμισε ότι η ανοσία που παρέχει η φυσική νόσηση διαρκεί λιγότερο και είναι λιγότερο έντονη από την ανοσία των εμβολίων τονίζοντας ότι «για να αποκτήσεις τη φυσική ανοσία παίρνεις το ρίσκο να νοσήσεις σοβαρά». 

Σχετικά με τα αντιικά χάπια, ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι ξεκινάει η χορήγηση του χαπιού της Merck, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα έγκριση από τον ΕΜΑ, αλλά θετική γνωμοδότηση. 

«Η επιθυμία μας είναι να δούμε το χάπι της Pfizer που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όμως για κάποιους μήνες δε θα υπάρχει η δυνατότητα να το παίρνουν όλοι, γιατί είναι ακριβό, της τάξεως των 500-600 ευρώ», κατέληξε. 

Πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 από σήμερα

Την ίδια ώρα, διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ επιβάλλεται από σήμερα 17 Ιανουαρίου σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

για τον μήνα Ιανουάριο 2022, για την παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961 πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου (για το μονοδοσικό Johnson & Johnson) κατά της covid-19 έως και την 16η Ιανουαρίου 2022.

Η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύναται να τροποποιείται η ημερομηνία προκειμένου το μέτρο να εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα που συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους μετά την 31.12.2021.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.g
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ