Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚορονοϊός - Θεοδωρίδου: Γιατί κινδυνεύουν από διαβήτη και σύνδρομο MISC παιδιά που...

Κορονοϊός – Θεοδωρίδου: Γιατί κινδυνεύουν από διαβήτη και σύνδρομο MISC παιδιά που νόσησαν

Την ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, καθώς όπως είπε μελέτες του CDC έδειξαν ότι τα άτομα κάτω των 18 ετών που νοσούν με κορονοϊό έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και ενός σπάνιου συνδρόμου με την ονομασία MISC. 

«Έχει επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος για παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής και φλεγμονώδους νόσου MISC, μιας οντότητας που εμφανίζεται 2-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με μελέτη που προέρχεται από το CDC δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MISC. Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 πολιτείες. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία 14 έτη και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα από μελέτη στη Γαλλία και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 ΜΕΘ», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε, μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και αφορά σε παιδιά 5-11 ετών που εμβολιάστηκαν με τη χαμηλή δοσολογία 10 μικρογραμμαρίων αποδεικνύει την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ότι μελέτη του CDC δείχνει αυξημένο αριθμό διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 μέρες μετά τη νόσηση από κορονοϊό και πρόσθεσε ότι η λοίμωξη αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου από διαβήτη και δρομολογεί τη διάγνωση νέων περιπτώσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ