Μετάλλαξη Omicron: «Οχυρώνεται» με κλίνες Covid η Αττική, αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού το Σισμανόγλειο

397

Περίπου 800 επιπλέον κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης – Παράλληλα, οι ιδιωτικές κλινικές θα δώσουν 10%-15% των κλινών τους – Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής λόγω της Omicron

Την προσθήκη 800 κλινών Covid στην Αττική προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας που αντιμετωπίζει έντονη πίεση λόγω της επέλασης της Omicron.

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε στον «Αθήνα 9,84» ότι στο σύστημα υγείας θα προστεθεί το 10%-15% των κλινών που δίνουν ιδιωτικές κλινικές, κάτι που αντιστοιχεί σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο. «Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ», ανέφερε, εξηγώντας πώς θα καλυφθεί η αύξηση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νοσηλείες Omicron έχουν προκαλέσει πίεση σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο.

Οι κλίνες θα ληφθούν οριζόντια από τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Όσον αφορά τις μικρότερες, που δεν έχουν υποδομές για να στηρίξουν τέτοια περιστατικά, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση για να ενισχύσουν το ΕΣΥ με το προσωπικό τους, με στόχο να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται. Πάντως, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι το πρόβλημα με το νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί λόγω Covid-19 αυτή τη στιγμή είναι διαχειρίσιμο.

Σε επιφυλακή για την ενδεχόμενη πίεση σε ΜΕΘ

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή για την ενδεχόμενη πίεση που θα υπάρξει σε κλίνες ΜΕΘ, που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής που να έχει διασωληνωθεί λόγω της Omicron. «Όμως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορωνοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις “Δέλτα“, άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα οι νέες εισαγωγές περιστατικών Covid σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν κατά 34%, με το εντονότερο πρόβλημα να εμφανίζεται στην Αττική, που καταγράφονται περίπου οι μισές εισαγωγές. Τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έχουν αναλάβει το 40% των νοσηλειών ασθενών με Covid  της χώρας.