Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ με αύξηση κλινών και σύμπραξη με...

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ με αύξηση κλινών και σύμπραξη με στρατιωτικά νοσοκομεία

Αύξηση  34% στις εισαγωγές ασθενών  covid – Από  Δευτέρα προστίθενται άλλες 300 κλίνες από ιδιωτικές κλινικές με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους – Δεν αποκλείεται να μετατραπούν και άλλα νοσοκομεία πλην του «Σωτηρία» σε αποκλειστικά covid  -Αντίστροφη μέτρηση για την επίδοση των πρώτων «φύλλων πορείας» στους ιδιώτες γιατρούς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα, λόγω της παραλλαγής Omicron, επιδημική έξαρση κορωνοιού στη χώρα μας όπως και η εφαρμογή του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της.

Κατά 34% αυξήθηκαν οι νέες εισαγωγές περιστατικών Covid στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Το τελευταίο 48ωρο “τσουνάμι” ασθενών με λοίμωξη covid, λόγω της Omicron αλλά και της Δέλτα, κινείται προς τα νοσοκομεία. Από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και χθες το βράδυ έγιναν 1.351 νέες εισαγωγές, με περίπου τις μισές εξ αυτών στα νοσοκομεία της Αττικής.

Οπως ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, δρομολογείται για μια ακόμη φορά η επίταξη των υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες γιατρούς στην Αττική και στοχευμένα σε κάποιες περιοχές που είναι στο “κόκκινο” λόγω κορωνοιού στην κοινότητα και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η επίδοση των πρώτων “φύλλων πορείας” στους ιδιώτες γιατρούς αναμένεται να ξεκινήσει

αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ώστε να βρεθούν στις κλινικές του ΕΣΥ που χρειάζονται ενίσχυση δυνάμεων. Οι ιδιώτες γιατροί θα εργάζονται με μειωμένο κατά 50% ωράριο στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να διατηρούν ανοιχτά τα ιατρεία τους.

Σύμπραξη νοσοκομείων του ΕΣΥ, των Ενόπλων Δυνάμεων και του ιδιωτικού τομέα

Παράλληλα, ξεδιπλώνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αύξηση των απλών κλινών covid στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που σηκώνουν το βάρος του 40%. των νοσηλειών των ασθενών με λοίμωξη Cοvid της χώρας. Από τους 4.442 νοσηλευόμενους της επικράτειας, οι 1.600 είναι στην Αττική.

Τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως πληροφορείται το protothema.gr, διαθέτουν από αύριο άλλες 172 κλίνες γενικών κλινικών για τις ανάγκες των ασθενών της επιδημίας, με τον “Ευαγγελισμό”, το “Σισμανόγλειο”, το “Γ. Γεννηματάς” και το “Αμαλία Φλέμινγκ” να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων που νοσηλεύουν COvid και non covid περιστατικά. Συνολικά τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας διαθέτουν σήμερα 1.276 απλές κλίνες covid που μέσα στο επόμενο 24ωρο θα φτάσουν τις 1.448. Σε αυτές θα προστεθούν από την προσεχή Δευτέρα και άλλες 300 κλίνες με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους από ιδιωτικές κλινικές του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Αναλόγως θα κινηθεί και η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας εφόσον υπάρξει ανάγκη κλινών.

Στην παρούσα φάση νοσοκομείο για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών λόγω κορωνοιού είναι μόνο το “Σωτηρία”, που έκλεισε χθες την εφημερία του με 321 νοσηλευόμενους. Ωστόσο, η μετατροπή και άλλου γενικού νοσοκομείου σε covid νοσοκομείου είναι μέσα στον σχεδιασμό εφόσον το επιβάλλουν οι τυχόν επιδεινωμένοι επιδημιολογικοί δείκτες των επόμενων ημερών. Νοσοκομεία όπως το Σισμανόγλειο και ο Ερυθρός Σταυρός που τον περασμένο Μάρτιο παραχώρησαν το σύνολο των κλινών τους για τους ασθενείς με covid, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να αξιοποιήσουν εκ νέου τα αντανακλαστικά και την εμπειρία τους. Στην περίπτωση αυτή στη μάχη κατά του κορωνοιού θα τεθούν και τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων συνδράμοντας τις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως είχε γίνει στο πρώτο επιδημικό κύμα του 2021 όταν το νοσοκομείο 251 της Πολεμικής Αεροπορίας υποδεχόταν επείγοντα περιστατικά του γενικού πληθυσμού. Τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των περιστατικών θα έχει το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

Έμφαση και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Την ίδια στιγμή, και για να ανασχεθεί το κύμα προς τα νοσοκομεία της Αττικής ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής ενισχύουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί βασικό πυλώνα, στην μάχη κατά της πανδημίας. Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, http://isathens.melapus.com, που θα τεθεί σε λειτουργία, τα επόμενο 24ωρα, οι πολίτες θα μπορούν να αναζητήσουν ιατρό, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της COvid λοίμωξης.

Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή, στο Δίκτυο περισσότεροι από 120 ιατροί από Αθήνα και Πειραιά, με τις ειδικότητες του παθολόγου, πνευμονολόγου, γενικού ιατρού και παιδιάτρου, οι οποίοι αναλαμβάνουν την άμεση και έγκαιρη διερεύνηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19. Πρόκειται για ένα Δίκτυο ιατρών της γειτονιάς, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, με βάση τα αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Σημαντική είναι η συμβολή των ιδιωτών γιατρών και στο πεδίο του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Με ανακοίνωσή τους οι παιδίατροι, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, που έχουν αναλάβει από το υπουργείο Υγείας τον εμβολιασμό και ενηλίκων που αδυνατούν, για λόγους ηλικίας ή υγείας, να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα, υπενθυμίζουν στους ενδιαφερόμενους και κυρίως στους οικείους τους που πρέπει να μεριμνήσουν για τον εμβολιασμό των ευάλωτων προσωπών, πως να κινηθούν για άμεσο αποτελεσμα. Και υπενθυμίζουν πως λίστα με τα ονόματα και τα τηλέφωνα των γιατρών για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν στην διεύθυνση https://emvolio.gov.gr/ και στην διεύθυνση https://emvolio.giatroi.org.gr/.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ