Πιστοποιητικό νόσησης: Τι ισχύει με την άδεια εργαζομένου, χρειάζεται PCR ή Rapid test;

390

Την κατάσταση θα ξεκαθαρίσει ΚΥΑ που θα εκδοθεί εντός της ημέρας – Ο εργαζόμενος εάν είναι εμβολιασμένος πρέπει να προβεί σε Rapid Test, εάν είναι ανεμβολίαστος μοριακό τεστ (PCR) – Ενημερώνεται άμεσα ο εργοδότης, στο ΕΡΓΑΝΗ  τα αποτελέσματα – Ο εργαζόμενος πρέπει να μείνει στο σπίτι του, σε περίπτωση που έχει συμπτώματα – Πενθήμερη καραντίνα και επιδότηση ασθενείας από τον ΕΦΚΑ – Τεστ ξανά πριν επιστρέψουμε στο γραφείο

Περισσότερες διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των εργαζομένων  που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, πράγμα που αναμένεται να κάνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση  όταν θα εκδοθεί ακόμα και εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα  πέντε ημερών.

Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζονται μοριακό τεστ για να είναι καλυμμένοι στην εργασία τους εφόσον νοσήσουν από κορωνοϊό, αλλά αρκεί το θετικό rapid test, που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο, PCR τεστ, και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν πέντε ημέρες πληρωμένης άδειας.

Μόνο PCR δέχεται ο ΕΦΚΑ

Το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ενημερώνεται διαλειτουργικά για το θετικό διαγνωστικό τεστ του εργαζόμενου. Ο ΕΦΚΑ όμως δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την πενθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζομένων νοσούν. Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί τα επόμενα 24ωρα που θα εκδοθεί η νέα ΚΥΑ.

Πρόσφατα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξαιτίας και του… συνωστισμού στα διαγνωστικά κέντρα, είχε πει ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν PCR test για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης (και άρα να απουσιάσουν από τη δουλειά τους αφού μπαίνουν καραντίνα) αλλά ένα απλό rapid test.

Όμως στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» δεν υπήρχε αυτή η επιλογή. Και αυτό το «κενό» θα λύσει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.