Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαDelmicron και Florona: Ανησυχία για το «κοκτέιλ» μεταλλάξεων και γρίπης

Delmicron και Florona: Ανησυχία για το «κοκτέιλ» μεταλλάξεων και γρίπης

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος μίλησε για τον συνδυασμό των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον

Για τα νέα δεδομένα στην πανδημία του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Κυριακής (2/1) στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος. Αναφερόμενος στην Florona, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του ιού και μέχρι στιγμής υπάρχει αναφορά για ένα περιστατικό στο Ισραήλ.

«Το Florona να το ξεκαθαρίσουμε, δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα περιστατικό στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Νόσησε ταυτοχρόνως από κορονοϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. «Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουμε να εμβολιαστούμε γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση», πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι τα μέτρα προφύλαξης τόσο από την γρίπη, όσο και από τον κορονοϊό, είναι τα ίδια. Δηλαδή, είναι μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών.

Τι γνωρίζουμε για την Delmicron
Μιλώντας για την Delmicron, εξήγησε ότι ο όρος προέρχεται από των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον. «Επειδή θα ακούσουμε μια νέα λέξη που είναι η Delmicron, να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από τα μετάλλαξη Δέλτα και τη μετάλλαξη Όμικρον. Πάλι να ξεκαθαρίσουμε ότι φαίνεται να είναι η ταυτόχρονη μόλυνση από δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Αυτό χρειάζεται μια επιτήρηση» αποκάλυψε.

«Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εμείς στη χθεσινή εφημερία που είχαμε, στις 15 εισαγωγές ασθενών, είχαν χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το στέλεχος Δέλτα. Ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενώ έχουμε την Όμικρον που κυριαρχεί, εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα» υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

Το αισιόδοξο σενάριο με την μετάλλαξη Όμικρον
Σύμφωνα με τον καθηγητή ΕΚΠΑ, ένα αισιόδοξο σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας είναι η μετάλλαξη Όμικρον – που κυριαρχεί στην Ελλάδα και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερες πιθανότητες νοσηλείας – να μπορεί να προστατέψει όσους έχουν μολυνθεί, από σοβαρότερες μεταλλάξεις όπως είναι η Δέλτα. Όπως είπε, μένει να φανεί αν κάποιος που νοσεί από Όμικρον, εμβολιασμένος ή μη, θα είναι στο μέλλον προστατευμένος από τον κορωνοϊό και τις άλλες μεταλλάξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ