Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜητσοτάκης: Ζήτησα να γίνεται η 3η δόση μετά από τέσσερις μήνες

Μητσοτάκης: Ζήτησα να γίνεται η 3η δόση μετά από τέσσερις μήνες

Αίτημα του πρωθυπουργού στην Επιτροπή Εμβολιασμών. Στοχευμένη και αναλογική η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Επι της αρχής μου είναι δυσκολοχώνευτη η έννοια της «υποχρεωτικότητας».

Επιμένω στο «αναγκαίος» και όχι στο υποχρεωτικός, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Η πρωτοβουλία δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο, αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης Ομικρον και με επίκεντρο την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία που είναι πρώτη σε θύματα Covid αλλά τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί. 

Αποτελεί επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη, που διαπερνά η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα, αλλά και η αποφασιστικότητα μετά από πολύμηνη προσπάθεια πειθούς. 

Επι της αρχής μου είναι δυσκολοχώνευτη η έννοια της υποχρεωτικότητας, αλλά αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. 

Από τους 580.000 ανεμβολίαστους αυτής της ηλικίας μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση το τελευταίο διάστημα.

Αναφορικά με την επιλογή του προστίμου 100 ευρώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μόνο το πρόστιμο δίνει στη ρύθμιση «υποχρεωτικότητα». Δεν αποτελεί παρά αντίτιμο υγείας για τα νοσοκομεία που δοκιμάζονται. Είναι εύκολο να μην πληρώσει κάποιος, αρκεί να εμβολιαστεί.

Το ποσό είναι πολύ μακριά από πρόστιμα όπως τα 7.000 ευρώ που ισχύουν στην Αυστρία ή 1.000 που ισχύουν σήμερα στην Ιταλία για παραβάσεις μέτρων Covid.

Αιχμές άφησε ο πρωθυπουργός για τον ιδιωτικό τομέα και την ένταξη γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Όπως είπε η ανταπόκριση δεν ήταν η επιθυμητή και γι’ αυτό όταν τελειώσει η περιπέτεια θα γίνει αξιολόγηση του θέματος.

Στους τέσσερις μήνες

Εχω ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει το αν πρέπει να συντομεύσει το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Δεν είμαι γιατρός αλλά μου είναι απόλυτα προφανές ότι η ανοσία φθίνει σταδιακά. Αν μπορούμε και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα και αν εγκριθεί μπορεί να ανοίξει και στους τέσσερις μήνες, είπε. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ