Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝικόλας Καρτσώνης: Ο Έλληνας αντιπρόεδρος πίσω από το χάπι της Merck κατά...

Νικόλας Καρτσώνης: Ο Έλληνας αντιπρόεδρος πίσω από το χάπι της Merck κατά του κορονοϊού

Έναν Έλληνα έχει στο τιμόνι της η Merck, η φαρμακοβιομηχανία που παρουσίασε το πρώτο αντιιικό φάρμακο κατά του κορονοϊού. Ο Νικόλας Καρτσώνης, αντιπρόεδρος  της Merck, έρχεται μετά τον Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer και τον Μενέλαο Πάγκαλο της AstraZeneca να δώσει τη δική του μάχη κατά του κορονοϊού.

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Eίναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση της νόσου στους ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Νικόλας Καρτσώνης είναι πίσω από αυτό.

Όπως ο ίδιος ο Νικόλας Καρτσώνης γράφει  στο βιογραφικό του στο Linkedin “στα 21 χρόνια μου στη φαρμακοβιομηχανία, έχω συμμετάσχει σε όλες τις πτυχές της κλινικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης/εκτέλεσης πρωτοκόλλου, της στρατηγικής/εφαρμογής του παγκόσμιου σχεδίου ανάπτυξης, της υποβολής WMA, των κανονιστικών αλληλεπιδράσεων, των προσπαθειών αδειοδότησης/δέουσας επιμέλειας και της ηγεσίας της ομάδας έργου. Οι προσπάθειές μου εκτείνονται στην ανάπτυξη Λοιμωδών Νοσημάτων (ID) για να συμπεριλάβουν μικρά μόρια, εμβόλια και βιολογία.

Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει επείγουσα άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για το πρώτο αντιιικό χάπι κατά της Covid-19, το οποίο, όπως έδειξε η κλινική δοκιμή του φάσης 3, μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, με τον Ελληνοαμερικανό αντιπρόεδρο κλινικών ερευνών, Νικ Καρτσώνη να δηλώνει τότε ότι “είναι αξιοσημείωτο πως πρόκειται για το πρώτο χορηγούμενο από το στόμα αντι-ιικό φάρμακο για μη νοσηλευόμενους ασθενείς που δείχνει να προσφέρει όφελος. Είναι σαφώς ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξη της μάχης μας κατά της Covid-19”.

Ο Νικόλας Καρτώνης έχει γεννηθεί στο Νάρμπερθ της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Είναι γιος δύο Ελλήνων μεταναστών. Μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης και το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Είναι παθολόγος με ειδικότητα στις λοιμώδεις παθήσεις.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Έμορι και στο προπτυχιακό κολέγιο και στην ιατρική σχολή. Πριν μετακομίσει στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, ο Νικ γνώρισε τη σύζυγό του ενώ ήταν παθολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εργάζεται ως επιστήμονας ιατρός στα Εργαστήρια Ερευνών της Merck (MRL).

Είναι αντιπρόεδρος της Κλινικής Έρευνας σε Λοιμώδη Νοσήματα και Εμβόλια στο MRL και υπεύθυνος της παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων της εταιρείας. Αγαπά την επιστήμη, την ιστορία και τα αθλήματα. Ζει στο Πεν Βάλεϊ της Πενσιλβάνια με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά αλλά και το γκόλντεν ριτρίβερ τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ