Λινού: Δε ξέραμε ότι νοσούν οι εμβολιασμένοι. Να επιστρέψουν τα μέτρα παντού, μάσκες, αποστάσεις, 3η δόση

Στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Την αποτυχημένη πολιτική της Βρετανίας, όπου το 30% των νοσηλευόμενων είναι παιδιά, υποστηρίζει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού ότι εφαρμόζει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι άμεση η ανάγκη αλλαγής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, ενόψει της πολυαναμενόμενης σύσκεψης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, υπό το φως της ραγδαίας αύξησης νέων κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων, η κα Λινού, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ANT1, εμμέσως πλην σαφώς αμφισβήτησε τη νέα έμπνευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για SMS στους ανεμβολίαστους. «Δεν ξέρω σε τι δεδομένα στηρίζεται η Πολιτεία, αν έχει εφαρμοστεί αυτό το μέτρο κάπου στον κόσμο ή πιλοτικά στη χώρα μας», όπως είπε, όπως και «δεν ξέρω πού στηρίζει ο κ. Μόσιαλος την άποψή του ότι δεν θα έχουμε απόδοση, αν έχει κάποια δεδομένα», αλλά όπως υπογράμμισε, «στην προληπτική ιατρική συνήθως λέμε ότι εφαρμόζουμε “καλές πρακτικές” (…) αν έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα κάπου και πέτυχε, το επαναλαμβάνουμε. Αν δεν έχει, το δοκιμάζουμε σε μικρή κλίμακα, βλέπουμε τα αποτελέσματα και μετά συνεχίζουμε».

«Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανησυχητικά», συνέχισε, σημειώνοντας ότι σήμερα «η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι ουσιαστικά η πολιτική που εφάρμοσε η Βρετανία τους τελευταίους μήνες και δυστυχώς απέτυχε, το 30% των νοσηλευόμενων είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, αυξάνονται τα κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία». Στην Ελλάδα, κατά την ίδια, «πρέπει να δούμε πώς εμείς θα μιμηθούμε ή θα επιγράψουμε επιτυχημένα συστήματα».

Λινού: Και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν

«Το βασικό είναι να ξαναρχίσουμε να τηρούμε μέτρα, μάσκα παντούαποστάσεις παντού. Να μην διαχωρίζουμε τον πληθυσμό σε εμβολιασμένους και μη. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, απλώς για λιγότερες ημέρες (…) Παλαιότερα δεν το ξέραμε (…) Χρειαζόμαστε την τρίτη δόση οι εμβολιασμένοι, για να διατηρήσουμε το επίπεδο ανοσίας (…) Πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις (…) Οι εμβολιασμένοι κυκλοφορούν (…) θα κολλήσουν οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά, που μετά θα το μεταδόσουν στους ηλικιωμένους».

Για την συζητούμενη πρόταση αύξησης των υποχρεωτικών τεστ για ανεμβολίαστους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση, η κα Λινού είπε χαρακτηριστικά «θα απαντήσω έμμεσα. Πριν 3-4 ημέρες έγινε συνάντηση για τα μέτρα που λαμβάνονται στη Βοστώνη. Ο εκπρόσωπος του Χάρβαρντ είπε ότι σε καμία πανδημία τα τιμωρητικά μέτρα δεν αποδίδουν, μάλλον κάνουν κακό».

Δείτε όσα είπε

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ