Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα«Φωτιά στα Σαββατόβραδα» λένε οι ειδικοί – Πρώτη έξοδος όπως παλιά για...

«Φωτιά στα Σαββατόβραδα» λένε οι ειδικοί – Πρώτη έξοδος όπως παλιά για τους εμβολιασμένους

Από σήμερα λοιπόν όχι μόνο θα μπορούν οι θαμώνες σε εστιατόρια και μπαρ να χορεύουν, αλλά επιπλέον δεν θα ισχύει κανένα απαγορευτικό μέτρο στις «κόκκινες» περιοχές.

Σαββατόβραδο όπως παλιά θα ζήσουν μετά από ενάμιση χρόνο όσοι από τους έξι εκατομμύρια εμβολιασμένους αποφασίσουν να βγουν σήμερα, καθώς πλέον θα μπορούν να κινηθούν με κάθε ελευθερία στους κλειστούς χώρους διασκέδασης.

Από σήμερα λοιπόν όχι μόνο θα μπορούν οι θαμώνες σε εστιατόρια και μπαρ να χορεύουν, αλλά επιπλέον δεν θα ισχύει κανένα απαγορευτικό μέτρο στις «κόκκινες» περιοχές.

Από την άλλη πλευρά, σε μικτούς χώρους, δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, η χρήση μάσκας παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κοροναϊό για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και οι τελευταίοι για να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.

Η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας αποτελεί το στοίχημα τώρα

Πάντως η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας παραμένει το βασικό στοίχημα για τους ειδικούς, οι οποίοι τονίζουν πως οι εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι έναντι του κοροναϊού, καθώς αν και με λιγότερες πιθανότητες, μπορούν ακόμη να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κρούουν ακόμη το καμπανάκι του κινδύνου για τις κόκκινες περιοχές, καλώντας από τους πολίτες να φορούν τις μάσκες τους και τους επιχειρηματίες να ελέγξουν τον εξαερισμό των μαγαζιών τους.

Τι μέτρα ισχύουν από σήμερα

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την Τετάρτη τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό δίνοντας πλήρη ελευθερία για τους πλήρως εμβολιασμένους σε ψυχαγωγία και εστίαση.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, δίνεται τέλος στα lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς το «κόκκινο» σε περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη δεν θα συνοδεύεται από περιοριστικά μέτρα, με την αρχή να γίνεται από την εστίαση.

1.Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αφορούν επιπλέον ελευθερίες.

2. Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

3. Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αφορούν επιπλέον ελευθερίες.

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

Οι ενστάσεις των ειδικών

Την ίδια ώρα υπάρχουν και ειδικοί που θεωρούν πως το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση δεν είναι το σωστό.

«Δίνουμε λάθος μήνυμα ότι έχει τελειώσει η πανδημία»

«Διάβασα με προσοχή την απόφαση της επιτροπής και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Δυστυχώς προκύπτει ένα κλίμα να θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα ενώ δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Πιστεύω ότι δίνουμε λάθος μήνυμα. Πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας. Με προβληματίζει η άρση των μέτρων, γιατί δεν νομίζω ότι θα έχουμε τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ισχύσουν όπως πρέπει τα μέτρα ελευθερίας», σημείωσε ο κ. Μπουλμπασάκος στο ΜΕGA  σχετικά με τις ελευθερίες που δίνονται στους εμβολιασμένους.

«Πρέπει και οι εργαζόμενοι στην εστίαση να είναι εμβολιασμένοι»

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τους εμβολιασμένους. Η πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί και αναρωτιέται γιατί να υφίσταται κάποια μέτρα. Πρέπει να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι. Σε χώρο για εμβολιασμένους, να είναι πράγματι μόνο εμβολιασμένοι. Και οι εργαζόμενοι στα μέρη που είναι μόνο για εμβολιασμένους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι επίσης. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος.

Μιλώντας για την κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι «Στην Αττική τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Πρέπει να συντηρηθεί έτσι, γιατί δε σας κρύβω την ανησυχία μου για τα περιστατικά non Covid. Για το θέμα της γρίπης, πρέπει να γίνει εκστρατεία και για το αντιγριπικό εμβόλιο».

Η χαλάρωση των εν λόγω μέτρων προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους πολίτες αλλά και ειδικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν ότι δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία.

Aύξηση διασποράς στο τέλος του μήνα

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, υπογράμμισε ότι, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική (περίπου 500 κρούσματα την ημέρα), παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε υψηλή θέση όσον αφορά στους θανάτους και προειδοποίησε ότι μετά τον Νοέμβριο αναμένεται αυξητική τάση, όπως ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη χρονιά.

«Δεν είναι μόνο από τα νέα μέτρα (η αύξηση), τα οποία σίγουρα θα έχουν μία μικρή επίδραση. Είναι όμως αναμενόμενο, καθώς θα προχωράμε προς το τέλος Οκτωβρίου να δούμε αύξηση της διασποράς και αύξηση των κρουσμάτων διότι υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων» υποστήριξε ο καθηγητής, μιλώντας στο OPEN.

Σε πιο δραματικούς τόνους, ο  διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το επόμενο διάστημα.

Καθώς από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε την ανάγκη να μην πιεστεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σημειώνοντας ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «είναι γεμάτες» με «βαριά αρρώστους».

«Δεν μπορεί να δεχθεί άλλη πίεση το ΕΣΥ» σημείωσε στον ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος, παραπέμποντας στην ανάγκη για αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο κ. Καπραβέλος έχει εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του σε ό,τι αφορά τις ελευθερίες των εμβολιασμένων. «Δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία, δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Η συμμόρφωση δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρό. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δε θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε» είχε πει χαρακτηριστικά.

Να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι

Για τα νέα μέτρα μίλησε και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευτούν και οι ανεμβολίαστοι με τα νέα μέτρα. «Για όποιον λόγο και ένα έχει επιλέξει κάποιος να μην εμβολιαστεί πρέπει να τον προστατέψουμε. Με τα νέα μέτρα προστατεύουμε και τους ανεμβολίαστους».

«Τα νέα μέτρα δεν απορρίπτουν την κοινή λογική ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε φορώντας μάσκες όπου πρέπει και τηρώντας τις αποστάσεις ούτε σημαίνουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει» τόνισε στο OPEN και υπογράμμισε ότι όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε θα φτάσουμε και στο τέλος της πανδημίας.

Crash test 15 ημερών

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί θα επαναξιολογηθούν σε 15 ημέρες. Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε διάφορες περιοχές αυξάνεται, τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν ξανά.

Όπως διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «εντός αυτών των 15 ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν. Άρα, οι περιορισμοί που υπάρχουν κατά βάση υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους, σε διαφορετικές μορφές δραστηριότητας που υπάρχουν, ώστε να είναι απλοποιημένοι, απολύτως κατανοητοί και πλήρως ομαδοποιημένοι».

Γεγονός που σημαίνει ουσιαστικά ότι τα μέτρα περιορισμού μπορούν να επανέλθουν ή να επανακαθοριστούν εάν κριθεί απαραίτητο. «Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή» εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ