Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣύγκρουση για τις φρεγάτες στη Βουλή - Μητσοτάκης: Αφήνουμε πίσω το δόγμα...

Σύγκρουση για τις φρεγάτες στη Βουλή – Μητσοτάκης: Αφήνουμε πίσω το δόγμα της αμυντικής αποδυνάμωσης

Όλα όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας που ολοκληρώνεται το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία – Η Ελλάδα αποτελεί δυναμικό πάροχο ασφάλειας στην περιοχή είπε ο πρωθυπουργός – «Θα αλλάξουμε τη συμφωνία» είπε ο Τσίπρας αλλά δεν αναφέρθηκε στο επίμαχο γι΄αυτόν άρθρο 2 –  Υπερψηφίζουν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση

Το «γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να την αλλάξει, σε περίπτωση που έρθει στην διακυβέρνηση. «Πρέπει να το γνωρίζουν οι Γάλλοι, να το γνωρίζουν οι Τούρκοι, αλλά και οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2023 τι προτίθεστε να κάνετε κι αν θα καταργήσετε τη Συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο, αφού τη θεωρείτε κακή» απηύθυνε την πρόκληση ο πρωθυπουργός, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά ότι θα αλλάξει το άρθρο που αφορά στην συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Νωρίτερα πάντως ο κ. Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στις επιχειρήσεις που κάνουν οι Γάλλοι (σε συνεργασία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες) στην υποσαχάρια Αφρική, απαντώντας έτσι και στην επίκληση από τον κ. Τσίπρα παλαιότερης απάντησης των αρμόδιων υπουργών για αποστολή ελληνικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Τα περί φέρετρων που είπατε είναι ό,τι πιο άθλιο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα», είπε σε οργίλο ύφος ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας μία σχετική αποστροφή του κ. Τσίπρα, περί του κινδύνου να χαθούν Έλληνες στρατιώτες σε γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε πάντως να δηλώσει ότι θα επιχειρήσει αλλαγή και του άρθρου 2, που αφορά στην γαλλική συνδρομή για την προστασία της ελληνικής επικράτειας, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη Συμφωνία διαφωνώντας και με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, θεωρώντας ότι δεν προστατεύεται η ελληνική ΑΟΖ. Σημειωτέον ότι τα περί συμμετοχής ελλήνων στρατιωτών σε γαλλικές επιχειρήσεις αναφέρονται στο άρθρο 18 και η Κουμουνδούρου είχε ζητήσει την αλλαγή και των δύο αυτών άρθρων για να υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορική», διεξήχθη σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και εξελίχθηκε σε σφοδρή μετωπική σύγκρουση, με οξύτατες κατηγορίες και αιχμές για όλα, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποδείχθηκε αγεφύρωτο, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση (όπως επίσης το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25) να επιμείνει στη θέση της για καταψήφιση της συμφωνίας, την οποία υπερψηφίζουν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Ουσιαστικά η όλη κοινοβουλευτική διαδικασία έδωσε την αίσθηση που σιγά σιγά κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, ότι βρισκόμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο, με όλα τα κόμματα να ακολουθούν σκληρές γραμμές.

Η αγωνία για την άμυνα και το Δόγμα

Η κόντρα κορυφώθηκε κατά τις δευτερολογίες των αρχηγών, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά σε αυστηρούς τόνους στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει «αγωνία να κλείσει τη συμφωνία τη συμφωνία για εξοπλισμούς 10 δισ.», αλλά και ότι η κυβέρνησή του αλλάζει το αμυντικό Δόγμα της χώρας, με αυτή την ελληνογαλλική συνθήκη.

«Έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Μεγάλη αγωνία. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι να απειλή με casus belli και φέρεται επιθετικά έχω αγωνία. Το ερώτημα κ. Τσίπρα είναι αν είχατε εσείς αγωνία. Πρώτο μου μέλημα είναι να ενισχύσω την αποτρεπτική μας ισχύ και αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις» είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει στους ίδιους τόνους: «Αν το δόγμα ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα και ο καθένας μπαίνει όποτε θέλει, ε λοιπόν, το αλλάζουμε αυτό το δόγμα. Φυλάμε τα σύνορα και τον Φεβρουάριο του ‘20 δεν επιτρέψαμε στην Τουρκία να παραβιάσει τα σύνορά μας στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες. Αν το δόγμα σας ήταν να παίρνουμε φρεγάτες με λίζινγκ προφανώς το αλλάζουμε γιατί αυτό δεν είναι σοβαρό δόγμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Αν κ. Τσίπρα το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνεχώς για το Διεθνές Δίκαιο, αλλά να μην κάνουμε τίποτε άλλο στα άλλα επίπεδα, το αλλάζουμε. Γι αυτό και υπογράψαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε υποβρύχια χωρίς τορπίλες και τον στόλο μας σε κατάσταση που καθιστούσε δύσκολη την επιτήρηση, βεβαίως και το αλλάζουμε το δόγμα.

Αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Άμυνας τον κ. Καμμένο που η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ε τότε, το αλλάζουμε το δόγμα αυτό και είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που έχουμε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το Δόγμα επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως έγινε στην περίπτωση του Barbaros και σημείωσε ότι το πραγματικό Δόγμα της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι η κόκκινη γραμμή μπαίνει στα 6 ναυτικά μίλια, όπως είχε δηλώσει ο κ. Γεραπετρίτης. «Εμείς δεν βάλαμε την ουρά κάτω από τα σκέλια, όπως κάνατε με το Oruc Reis κι ας μην είχαμε φρεγάτες και Rafale» ήταν το αντεπιχείρημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επέμεινε δε στην κριτική του περί πανάκριβων εξοπλιστικών προγραμμάτων, λέγοντας ότι και ο ίδιος θα ενίσχυε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας εάν το επέτρεπαν τα δημοσιονομικά. «Μέχρι πριν τρία χρόνια κοιτούσαμε και το τελευταίο ευρώ και τώρα ξαφνικά γίναμε πολύ large» σημείωσε. Χαρακτήρισε διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και την απέδωσε στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει, όπως είπε, το ακροδεξιό ακροατήριο της ΝΔ. Τον κατηγόρησε δε ότι πατάει σε δύο βάρκες, την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, ενώ μεγάλο μέρος της δευτερολογίας του το αφιέρωσε στη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι είχε ο ίδιος προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα είναι ανεκτές και γι’ αυτό πήρε την απόφαση να απομακρύνει τον βουλευτή από την ΚΟ της ΝΔ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ