Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣεισμός στο Ηράκλειο: Δεύτερη δύσκολη νύχτα στο Αρκαλοχώρι – Κοιμούνται πάνω σε...

Σεισμός στο Ηράκλειο: Δεύτερη δύσκολη νύχτα στο Αρκαλοχώρι – Κοιμούνται πάνω σε κουβέρτες

Ο φονικός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Αρκαλοχώρι και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει σοκ στους κατοίκους.

Οι στιγμές είναι δύσκολες για εκείνους καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα, που περιλαμβάνει αγωνία, διαμονή σε σκηνές, αυτοκίνητα ή ξενοδοχεία, συσσίτια και φόβο για το αύριο.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι περισσότεροι από τους πληγέντες στερούνται ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα αφού ο σεισμός τους άφησε κυριολεκτικά στο δρόμο, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

“Αγκάθι” όπως τονίζεται, είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν πείθονται εύκολα να απομακρυνθούν από τα σπίτια που έζησαν μια ολόκληρη ζωή, παρά το γεγονός πως γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν.

Βέβαια, υπάρχουν και καταγγελίες ότι ναι μεν στήθηκαν σκηνές για να φιλοξενήσουν τους πληγέντες, όμως, όπως λένε δεν υπήρχαν ράντζα με τους ανθρώπους να αναγκάζονται να κοιμούνται στο έδαφος με στρωμένες κουβέρτες. Στην κάθε σκηνή δε, χωρούν μέσα 10 με 15 άτομα.

Τα «παράπονα» των πληγέντων από τον σεισμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πολίτες είπαν μεταξύ άλλων και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που επισκέφθηκε χθες τη σεισμόπληκτη περιοχή σύμφωνα με το cretapost.gr, ότι άργησαν να φτάσουν οι σκηνές και ότι ζητούσαν από τον κόσμο να φέρει κουβέρτες και σεντόνια.

Οι πληγέντες ζητούν γρήγορες λύσεις για τα σπίτια τους και τις αποζημιώσεις για να δουν πώς θα ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Με βλέμμα γεμάτο αγωνία ρωτούν πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για τις – συνήθως χρονοβόρες  – διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων. Φοβούνται τον καιρό, τις βροχές που θα έρθουν και πού θα τους βρουν. Φοβούνται μην ξεχαστούν.

Κάποιοι από τους πληγέντες ρώτησαν τον Πρωθυπουργό, κατά την μικρή βόλτα που έκανε στους δρόμους του “λαβωμένου” Αρκαλοχωρίου τι μέλλει γενέσθαι και ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια “νέα πόλη” με σωστές – αυτή την φορά – προδιαγραφές.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όλα τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσιακά στελέχη, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά τα φονικά 5,8 Ρίχτερ με απόλυτη προτεραιότητα τις ανάγκες των πληγέντων που βρίσκονται σε δραματική κατάσταση μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός, σύμφωνα με το cretalive.gr.

Με τη βοήθεια των αντρών του Στρατού στήθηκαν οι σκηνές, σε κάθε μία από τις οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10 άτομα ενώ ήδη έχουν γίνει αυτοψίες σε δύο κατασκηνώσεις προκειμένου να μεταφερθούν και εκεί πληγέντες. Επίσης, δωμάτια ξενοδοχείων σε Καστέλλι και Ηράκλειο είναι διαθέσιμα για οικογένειες με μικρά παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ