Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ αναστάτωσε την Κρήτη

Νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ αναστάτωσε την Κρήτη

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στο Ηράκλειο -Νέες καταρρεύσεις σε κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές  -Σε σκηνές πέρασαν την νύχτα οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου – Πάνω από 40 οι μετασεισμοί  άνω των 3 βαθμών

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη. Νέος σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στο Ηράκλειο στις 07:48.

Σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επίκεντρο του σεισμού ήταν το Αρκαλοχώρι, όπου χθες καταγράφηκε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε εστιακό βάθος 13,9 χλμ. και επίκεντρο 22 χλμ ν/να του Ηρακλείου Κρήτης.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νομό Ηρακλείου. Ακολούθησαν δονήσεις της τάξεως των 3 Ρίχτερ στην περιοχή.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες ζημιές σε ήδη καπονημένα κτίρια  στο Αρκαλοχώρι. Σύμφωνα με το cretalive.gr, από τα Ρίχτερ προκλήθηκε κατολίσθηση στον Κουδουμά.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος Ολγα Δραμουντάνη σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται πως οι σεισμολόγοι ανέμεναν ένα ισχυρό μετασεισμό της τάξεως των 5 Ρίχτερ μετά την κύρια δόνηση των 5,8 βαθμών που έπληξε το νησί χθες το πρωί.

Την ίδια ώρα σε αυτοκίνητα, πλατείες, σκηνές και σε κάποια ξενοδοχεία πέρασαν το βράδυ τους οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και των γειτονικών περιοχών, όπου χθες το πρωί σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Η χθεσινή νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη για τους κατοίκους οι οποίοι εκτός του ότι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν έξω από τα σπίτια τους είχαν και τον φόβο των μετασεισμών. Περισσότεροι από 40 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής εντάσεως άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να είναι 4,8 Ρίχτερ. Όπως είπε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς «η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται πλούσια και θα διαρκέσει για αρκετό καιρό. Εκτιμώ ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη».

Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.17 το πρωί της Δευτέρας, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 24 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά της Άρβης. Ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός με αναφορές να κάνουν λόγο πως έγινε αισθητός μέχρι τη Σαντορίνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ