Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΈπεσαν οι υπογραφές Ελλάδας – Γαλλίας για τις φρεγάτες και την αμυντική...

Έπεσαν οι υπογραφές Ελλάδας – Γαλλίας για τις φρεγάτες και την αμυντική συμφωνία

Σε στρατηγική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με υψηλό συμβολισμό αλλά και ουσία προχώρησαν η Ελλάδα και η Γαλλία, σε μία κίνηση που μεταβάλλει τις ισορροπίες στην ευρύτερη Μεσόγειο. Η νέα ελληνογαλλική σχέση στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία και υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Ελλάδος, Ζαν-Υβ Λε […]

Σε στρατηγική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με υψηλό συμβολισμό αλλά και ουσία προχώρησαν η Ελλάδα και η Γαλλία, σε μία κίνηση που μεταβάλλει τις ισορροπίες στην ευρύτερη Μεσόγειο.

Η νέα ελληνογαλλική σχέση στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία και υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Ελλάδος, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και Νίκο Δένδια, αντιστοίχως.

Ο δεύτερος είναι η οριστικοποίηση της προμήθειας γαλλικών φρεγατών Belh@rra από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην αγορά από την Ελλάδα τριών φρεγατών Belh@rra με ανοιχτή την option της αγοράς και μίας τέταρτης και μάλιστα στην ίδια τιμή με τις υπόλοιπες (και «κλειδωμένη» για τα επόμενα δύο χρόνια).

Ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας που εξαίρουν άνθρωποι με γνώση των συνομιλιών είναι το εξαιρετικό πακέτο υποστήριξη (Follow on Support) που συνοδεύει την προμήθεια, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι δύο από τις τρεις φρεγάτες θα μπορούν να παραδοθούν μέχρι το 2025 – στοιχείο που προκαλεί ανακούφιση στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η ταχύτητα αυτή ευνοείται από το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, τα τρία σκάφη θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Naval Group, απεμπλέκοντας την υπόθεση από τη γάγγραινα της εξεύρεσης λύσης με κάποιο από τα ελληνικά ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας).

Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και την απόκτηση τριών κορβετών Gowind που αποτελούν ιδανική λύση για το Αιγαίο.

Περισσότερα σε λίγο…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ