Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΓια συνάντηση με τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη κάνει λόγο ο Ερντογάν

Για συνάντηση με τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη κάνει λόγο ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η δήλωση έρχεται στον απόηχο των τουρκικών αντιδράσεων για τη διακήρυξη της Συνόδου Μεσογειακών Χωρών (EUMED9) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Σύμφωνα με την διακήρυξη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9 κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε., στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει πριν από μία εβδομάδα, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ,είχε τονίσει πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «σε αυτή τη συνάντηση των 9 έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις. Εκεί θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι και πόσο θα αντισταθούν».

«Η Τουρκία σε αυτό το σημείο δεν είναι ο θυρωρός (υπηρέτης) κανενός. Εμείς από τους απέναντί μας πρέπει να δούμε με εντιμότητα τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αν δεν τα δούμε, τότε θα πάρουμε την απαραίτητη απόφαση και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα», τόνισε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος  είπε ότι η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Σύροι, «υποφέρει το μεγαλύτερο βάρος και τα βαρύτερα μειονεκτήματα» της μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα αν δεν το πράξουν οι εταίροι της.

Σημειώνεται ότι οι εξελίξει στο Αφγανιστάν με την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έχει προκαλέσει φόβους τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Τουρκία για μια νέα προσφυγική κρίση, με την Τουρκία να προειδοποιεί ότι δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει ένα νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ