Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕμβολιασμοί και ανοσία κρίνονται τον Αύγουστο

Εμβολιασμοί και ανοσία κρίνονται τον Αύγουστο

Μήνας διακοπών ο Αύγουστος, σε υγειονοµικό σκέλος όµως επίσης είναι ο µήνας που θα κρίνει και το στοίχηµα της ανοσίας. Όλα θα εξαρτηθούν τόσο από την πορεία των εµβολιασµών και των νέων ραντεβού που θα προγραµµατιστούν τις επόµενες εβδοµάδες, όσο και από την εξάπλωση της µετάλλαξης Δέλτα, που πλέον έχει επικρατήσει σε όλη τη χώρα. 

Ο αρχικός στόχος ήταν µέχρι το τέλος του µήνα να έχει εµβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσµού. Τα δεδοµένα εντούτοις έχουν αλλάξει, καθώς το νέο µεταλλαγµένο στέλεχος και η “επιθετικότητα” που το χαρακτηρίζει έχει κάνει ακόµη πιο επιτακτική την ανάγκη του εµβολιασµού, µε συνέπεια το σκαλοπάτι της ανοσίας να τίθεται ακόµη πιο ψηλά. 

Παράλληλα η αυξηµένη κινητικότητα εξαιτίας του καλοκαιριού και ο ανεβασµένος αριθµός των κρουσµάτων, τα οποία αυτήν την εβδοµάδα ξεπέρασαν τις 4.000, έχουν χτυπήσει κόκκινο συναγερµό. 

Πώς πάνε τα ραντεβού 

Σύµφωνα µε το υπουργείο Υγείας, υπάρχει πτώση στα νέα ραντεβού. Τα ραντεβού της εβδοµάδας αυτής κυµάνθηκαν κατά µέσον όρο λίγο πιο πάνω από τις σαράντα χιλιάδες σε καθηµερινή βάση. Τις τελευταίες δέκα µέρες 110.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Οι εµβολιασµοί, όπως ευελπιστεί η Αριστοτέλους, αναµένεται να βρουν ξανά τον ρυθµό τους µετά τον Δεκαπενταύγουστο. Σηµειώνεται πως από την πρώτη µέρα έχουν πραγµατοποιηθεί σχεδόν 11 εκατοµµύρια εµβολιασµοί, περισσότεροι από 5,8 εκατοµµύρια πολίτες έχουν εµβολιαστεί µε τουλάχιστον µία δόση, ενώ περισσότεροι από 5,4 εκατοµµύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εµβολιασµό τους. 

Τα τελευταία δεδοµένα 

Όπως δείχνει η 60ή έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά το διάστηµα 29 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου, ο µέσος όρος των συνολικών ηµερησίων τεστ διαµορφώθηκε σε 7ήµερη κυλιόµενη βάση σε 91.691, από 79.853 στην προηγούµενη έκθεση, εµφανίζοντας αύξηση κατά 14,8%. Την τελευταία εβδοµάδα, διενεργήθηκαν κατά µέσο όρο 12.965 ηµερήσια PCR τεστ και 78.726 ηµερήσια rapid Ag τεστ (σύνολο εβδοµαδιαίων τεστ 641.834). Επιπλέον, στο διάστημα 29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου διενεργήθηκαν 755.433 αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι, από 823.449 στο προηγούμενο 7ήμερο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης  Rt εκτιμάται στις 4 Αυγούστου σε 1,05, από 1,16 στην προηγούμενη έκθεση. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε σε 2,86% (το 7ήμερο 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου), από 3,26% το προηγούμενο 7ήμερο.

Οι πλέον πρόσφατοι χάρτες (5 Αυγούστου) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κατατάσσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στις περιφέρειες με δείκτη θετικότητας μικρότερο του 4%, ενώ η Θράκη περιλαμβάνεται στις περιφέρειες με τον χαμηλότερο δείκτη θετικότητας (<1%). Επίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τον υψηλότερο δείκτη test ανά 100.000 κατοίκους.

Μελέτη για την προστασία 

Η ανοσολογική απόκριση από τον εµβολιασµό έναντι του SARS-COV-2 διατηρείται τουλάχιστον για 3 µήνες µετά τον πλήρη εµβολιασµό µε το εµβόλιο των Pfeizer/BioNTech σύµφωνα µε αποτελέσµατα της µελέτης του ΕΚΠΑ. Στη µελέτη µετείχαν 286 υγειονοµικοί και εργαζόµενοι στο νοσοκοµείο (µε διάµεση ηλικία τα 48 έτη) χωρίς να έχουν γνωστή κακοήθη νόσο υπό χηµειοθεραπευτική αγωγή ή νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Η αύξηση του τίτλου των αντισωµάτων ήταν µικρότερης τάξης µεγέθους στα άτοµα ηλικίας 51-70 ετών συγκριτικά µε αυτά ηλικίας 20-50 ετών, σε όλες τις χρονικές στιγµές των µετρήσεων. 

Tα αποτελέσµατα αυτά δείχνουν την υψηλή αποτελεσµατικότητα του εµβολιασµού, καθώς 4 µήνες µετά την πρώτη δόση του εµβολίου, σχεδόν όλοι οι υγιείς µετέχοντες στην µελέτη είχαν πολύ υψηλούς τίτλους προστασίας από την COVID-19. 

Στο ερώτηµα της διάρκειας των εξουδετερωτικών αντισωµάτων µετά τον εµβολιασµό, αν κρίνουµε από τα αποτελέσµατα σε Έλληνες ασθενείς που νόσησαν από COVID-19, και το 75% διατήρησε τα εξουδετερωτικά αντισώµατα τουλάχιστον 8 µήνες µετά το πρώτο σύµπτωµα, πιστεύουµε ότι τα αντισώµατα από τον εµβολιασµό θα κρατήσουν για τουλάχιστον ένα έτος. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι εµβολιασθέντες αναπτύσσουν τίτλους εξουδετερωτικών αντισωµάτων πολύ υψηλότερους ακόµη και από όσους νόσησαν από COVID-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ ο ρυθµός πτώσης τους είναι µικρός. 

Τι θα γίνει µε την τρίτη δόση

Η συζήτηση για το ποιοι θα χρειαστούν τρίτη, ενισχυτική δόση του εµβολίου κατά της COVID-19, έχει ξεκινήσει και στη χώρα µας και οι συστάσεις αναµένεται να ανακοινωθούν ακόµη και µέσα στον Αύγουστο. Ευάλωτες κατηγορίες, και πιο συγκεκριµένα ανοσοκατασταλµένοι και ηλικιωµένοι, αναµένεται να είναι οι πρώτες οµάδες που θα λάβουν την τρίτη δόση του εµβολίου. Όσον αφορά τον γενικό πληθυσµό, εδώ υπάρχει ερωτηµατικό, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ακόµη για πόσο διάστηµα θα είναι προστατευµένοι, δεδοµένων και των µεταλλάξεων του ιού. Τις κατευθυντήριες οδηγίες θα τις δώσει η Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών, ενώ δεν φαίνεται να χρειάζεται τίτλος αντισωµάτων. 

Πάντως στο Ισραήλ έχει αρχίσει να χορηγείται η τρίτη δόση σε άτοµα άνω των 60 ετών, λόγω της µετάλλαξης Δέλτα. Είναι η πρώτη χώρα παγκοσµίως που κάνει αυτό το βήµα, όταν σε άλλες µόλις ξεκινά η συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόµενο λόγω της γρήγορα µεταδιδόµενης µετάλλαξης. Στη χώρα επανέρχεται η υποχρεωτική µάσκα σε κλειστούς χώρους και επίδειξη εµβολιαστικού πιστοποιητικού σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και κλειστούς χώρους άθλησης. Τα κρούσµατα καταγράφουν και πάλι αύξηση στο Ισραήλ και οι αρχές δεν θέλουν να κλείσουν την οικονοµία και να οδηγηθούν σε νέο λοκντάουν. 

Η Γερµανία όµως σκοπεύει να προτείνει τη χορήγηση, από την 1η Σεπτεµβρίου, µιας τρίτης δόσης του εµβολίου για την COVID-19 στους ηλικιωµένους και τους ευπαθείς πολίτες. Ο δρόµος για την τρίτη δόση έχει ανοίξει. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ