Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΧαρδαλιάς: 586 φωτιές σε 8 ημέρες

Χαρδαλιάς: 586 φωτιές σε 8 ημέρες

Σε διάστημα 8 ημερών η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με 586 φωτιές, δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ παρουσίασε μάλιστα αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν τα εναέρια μέσα.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουμε 74 μέσα, εκ των οποίων τα 67 είναι πυρόσβεσης.

«Τα 6- 7 έχουν συντηρήσεις, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις, σε ακριτικά σημεία, τα είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο σε αυτές τις περιοχές, από αυτά τα 40 που παραμένουν, δεν πετάνε και τα 40 μαζί, πετάνε σχεδόν τα μισά, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά», ανέφερε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε «να αντιμετωπίσει 586 φωτιές σε 8 ημέρες, από 1 έως 8 Αυγούστου».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Εύβοια, δήλωσε ότι είναι όλα τα μέτωπα σε ύφεση, ενώ πρόσθεσε ότι «κρατάμε όλες τις επίγειες δυνάμεις στην περίμετρο της φωτιάς, αλλά η εναέρια προσβολή είναι δύσκολη γιατί η ορατότητα είναι χαμηλή».

«Από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια»

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η χώρα ήταν τελικά πρετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα και τα κάναμε 74, γιατί βλέπαμε τι έρχεται».

«Ό,τι δεν έχει τόσες δεκαετίες έγινε σε δύο χρόνια», πρόσθεσε. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει «από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές», σημείωσε.

«Στο συρτάρι του πρωθυπουργού η παραίτησή μου»

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι είναι κάτι που δεν γνωρίζει και που μένει να ερευνηθεί σε επίπεδο ανακριτικό.

«Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή», τόνισε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη. Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και μία μαχαιριά στην καρδιά μας», σημείωσε.

«Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τι ήμερες μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά τις πυροσβεστικής του λιμενικού, μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ