Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΥΠΕΝ:Υποχρεωτική η ταυτότητα κτιρίου από 1η Οκτωβρίου 2021

ΥΠΕΝ:Υποχρεωτική η ταυτότητα κτιρίου από 1η Οκτωβρίου 2021

Σειρά παρατάσεων περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων ρυθμίσεων για πολεοδομικά θέματα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανακύκλωση, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας χθες σε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας ότι εντός της ημέρας κατατίθεται στη Βουλή.

Μεταξύ των ρυθμίσεων που αφορούν σε παρατάσεις περιλαμβάνεται η τρίμηνη παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021 της βεβαίωσης μηχανικού και συνακόλουθα τρίμηνη παράταση  της υποχρεωτικής ταυτότητας του κτιρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ η ρύθμιση που εισάγεται στη Βουλή προβλέπει  «παράταση ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικού του Ιανουαρίου 2021 χωρίς να απαιτείται υποχρέωση σύνταξης ταυτότητας κτιρίου έως 30/9/2021». Το ΥΠΕΝ σημειώνει ότι μετά την τρίμηνη παράταση, δηλαδή από 1η Οκτωβρίου 2021 « η συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα γίνει υποχρεωτική».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι και για τη νέα παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 οι βεβαιώσεις μηχανικών θα εξακολουθήσουν να έχουν ως καταληκτική ημερομηνία έκδοσης τους την 31 Ιανουαρίου 2021 και αυτό δεν αλλάζει για το διάστημα των μηνών,  που έχουν διατρέξει.

«Κολοβή» η παράταση

Σημειώνεται εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης  έχουν παγώσει οι μεταβιβάσεις ακινήτων από τις 30 Ιουνίου 2021, που έληξε η προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί από το ΥΠΕΝ. Στο μεταξύ «τρέχει» άπρακτος ο χρόνος για τη νέα τρίμηνη παράταση, με τους συμβολαιογράφους να έχουν κατεβάσει τα μολύβια,  λόγω της μη ψηφισθείσας ακόμη ρύθμισης που αφορά την τρίμηνη παράταση βεβαίωσης μηχανικού, αναφέροντας ότι υπογραφές συμβολαίων στο μεταξύ διάστημα χωρίς να έχει ψηφιστεί η νέα παράταση στη Βουλή είναι άκυρες.

Απροσδιόριστος παραμένει προς το παρόν και ο χρόνος που θα λήξει όλη αυτή η εκκρεμότητα. Ο χρόνος της τελικής ψήφισης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής  θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή που θα αναλάβει την επεξεργασία του απάντησαν σε σχετική ερώτηση από το ΥΠΕΝ.

Βάσιμα εκτιμάται  λοιπόν ότι μέχρι την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου και τη δημοσίευση του σε ΦΕΚ, ώστε να τεθεί σε ισχύ, ειδικά για τη ρύθμιση της βεβαίωσης μηχανικού θα έχει περάσει ο πρώτος μήνας της τρίμηνης παράτασης, συμπιέζοντας τη διεκπεραίωση των υποθέσεων του μήνες διακοπών Αύγουστο και Σεπτέμβριο,  ενώ θα εξακολουθούν να υπάρχουν οι δυσχέρειες λόγω των συνεπειών και των μέτρων της πανδημίας.

Πολεοδομικές παρατάσεις

Για τις πολεοδομικές παρατάσεις συνολικά ανακοινώνεται από το ΥΠΕΝ ότι: «ειδικότερα, στο Z’ Μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται άρθρο το οποίο αφορά σε παρατάσεις και αναστολές προθεσμιών, δεδομένου ότι το Υπουργείο αντιλαμβάνεται τη σημαντική αδυναμία τήρησης των προβλεπόμενων προθεσμιών από μέρους των υπόχρεων λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και των μέτρων περιορισμού της διάδοσης Covid-19».

Ειδικότερα, στο άρθρο αυτό εντάσσονται ρυθμίσεις, όπως ενδεικτικά:

α) Η παράταση ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικού του Ιανουαρίου 2021 χωρίς να απαιτείται υποχρέωση σύνταξης ταυτότητας κτιρίου έως 30/9/2021. Ως εκ τούτου, για το διάστημα αυτό συνεχίζεται η παράλληλη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τις βεβαιώσεις μηχανικού του ν. 4495/2017 για τις συναλλαγές σε ακίνητα και κάθε νόμιμη χρήση, αλλά η συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα γίνει υποχρεωτική, όπως ο νόμος ορίζει, μετά το πέρας του μεταβατικού αυτού διαστήματος. Στόχος είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς ακινήτων.

β) Η παροχή δυνατότητας στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, στις οποίες έχει επέλθει αυτοδίκαιη άρση λόγω παρέλευσης της δεκαοκτάμηνης προθεσμίας από τον δικαστικό καθορισμό τιμής μονάδας, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση προς τον υπόχρεο φορέα καταβολής της αποζημίωσης για τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης και την καταβολή της δικαστικά καθορισμένης προσωρινής ή οριστικής αποζημίωσης μέχρι και τις 31.12.2024.

γ) Η παροχή δυνατότητας αναστολής οικοδομικών αδειών κατά τη διαδικασία εκπόνησης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, προκειμένου μην ανατραπεί ο σχεδιασμός και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ