Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤη Δευτέρα ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις

Εκτάκτως φέτος σε μια προσπάθεια να τονωθεί η κίνηση στην αγορά…

Πρόεδρος ΕΣΕΕ: «Κινητοποιήσεις σε Κατάκολο και Κέρκυρα λόγω κατευθυνόμενης κατανάλωση της κρουαζιέρας…»

Μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή την ερχόμενη  Δευτέρα 5 Ιουλίου, θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις, σύμφωνα με χθεσινή  ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης

Την απόφαση να ξεκινήσουν νωρίτερα οι εκπτώσεις γνωστοποίησε και το υπουργείο Ανάπτυξης, ανακοινώνοντας ότι η δεύτερη τακτική εκπτωτική περίοδος ξεκινά φέτος τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Η εκπτωτική περίοδος ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου.

“Η απόφαση ισχύει αποκλειστικά για το 2021 και ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας καθώς και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς”, αναφέρει το υπουργείο. 

Οι θερινές εκπτώσεις, βάσει της νομοθεσίας ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, όμως εφέτος λόγω της κατάστασης, το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο έχει ενημερώσει σχετικά τον εμπορικό κόσμο, προχωρά στην πρόωρη έναρξη τους σε μια προσπάθεια να τονωθεί η κίνηση.

Μέχρι σήμερα πάντως το κοντέρ στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης γράφει σημαντική πτώση του τζίρου σε σχέση με το 2020 ενώ απογοητευτική είναι η κίνηση στις τουριστικές περιοχές. 

Όπως ανέφερε  ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, “η αγορά δεν πάει όπως θα θέλαμε. Αυτό έχει σχέση με τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία και τα lockdowns στις ανάγκες του καταναλωτή”. Σύμφωνα με τον ίδιο ο τζίρος στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης είναι 50% κάτω σε σχέση με το 2019, ενώ ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις τουριστικές αγορές και πιάτσες λόγω έλλειψης τουριστών. 

“Αρκετά καταστήματα που είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό δεν έχουν ανοίξει ενώ όσα λειτουργούν κάνουν το 20% έως 25% του τζίρου που πραγματοποίησαν το 2019. Δηλαδή καταγράφουν απώλειες 75-80%”, λέει ο κ. Καρανίκας. 

Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στην αγορά της κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η κατανάλωση της κρουαζιέρας είναι κατευθυνόμενη σε συγκεκριμένα μαγαζιά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα όφελος από το οικοσύστημα της κρουαζιέρας για τις τοπικές κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κινητοποιήσεις σε Κατάκολο και Κέρκυρα.  

«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης»

Τέλος όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, επειδή στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, δεν αναφέρεται ποια Κυριακή θα ανοίξουν τα καταστήματα στο πλαίσιο των τακτικών θερινών εκπτώσεων, αναμένονται  περισσότερες διευκρινήσεις από το νομοθετικό κείμενο και οι επαγγελματίες θα  ενημερωθούν  ανάλογα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ