Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΠρωτοδικείο Καλαμάτας: 150 διαταγές πληρωμής μέσα σε ένα τρίμηνο - Αναμένονται πλειστηριασμοί

Πρωτοδικείο Καλαμάτας: 150 διαταγές πληρωμής μέσα σε ένα τρίμηνο – Αναμένονται πλειστηριασμοί

Με το άνοιγμα των δικαστηρίων εξαπολύθηκε μια πρωτόγνωρη «επίθεση» κατά των οφειλετών. Σε διάστημα λιγότερο των 3 μηνών μόνο στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας εκδόθηκαν πάνω από 150 διαταγές πληρωμής.

Ο δικηγόρος Αριστομένης Σκούλικας μιλώντας στην “Ε” τονίζει πως το ερχόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί μαζικοί πλειστηριασμοί και επισημαίνει πως η τελευταία νομική οδός για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των επιχειρηματιών είναι ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ο πτωχευτικός νόμος. Και μπορεί ακόμα, λέει ο ίδιος, “να μην έχουν φανεί οι συνέπειες της πανδημίας στις τσέπες και την περιουσία των επαγγελματιών, καθώς λίγο οι επιστρεπτέες προκαταβολές, λίγο το καλοκαίρι και η αισιοδοξία από το πρόσκαιρο(;) άνοιγμα της οικονομίας έδωσαν ανάσες ρευστότητας στην αγορά, όμως “οι σώφρονες τηρούν στάση αναμονής καθώς γνωρίζουν ότι θα κληθούν στο άμεσο μέλλον να πληρώσουν τον λογαριασμό από τις οφειλές που είτε λιμνάζουν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης είτε συσσωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα, όπου κανείς σχεδόν δεν πλήρωνε κανέναν με τις κρατικές ευλογίες και την ανοχή των πιστωτών”.

ΤΟΝ… ΧΟΡΟ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ FUNDS

Εν τω μεταξύ, παρατηρεί, “οι τράπεζες και το Δημόσιο έχουν οχυρωθεί εξασφαλίζοντας ότι έχουν τα εργαλεία και τους μηχανισμούς για να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους τροποποιώντας (προς το συμφέρον τους) την αναγκαστική εκτέλεση, καταργώντας το νόμο Κατσέλη κ.λπ. περιμένοντας το ήδη εξαγγελθέν πλήρες άνοιγμα της αγοράς”. Εξάλλου, λέει ο κ. Σκούλικας, “είναι πλέον γνωστό τοις πάσι ότι τον χορό της αναγκαστικής εκτέλεσης θα τον ανοίξουν τα funds, στα οποία έχουν εκχωρηθεί μεγάλο μέρος των απαιτήσεων από τραπεζικά προϊόντα”. Ήδη, προσθέτει, “είναι γνωστό ότι με το άνοιγμα των δικαστηρίων εξαπολύθηκε μια πρωτόγνωρη «επίθεση» κατά των οφειλετών, καθώς σε διάστημα λιγότερο των 3 μηνών μόνο στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας εκδόθηκαν πάνω από 150 διαταγές πληρωμής. Στα κανάλια και στα ειδησεογραφικά σάιτ, μετά τις ειδήσεις για την πανδημία και τα φρικτά εγκλήματα που απασχολούν τελευταία την επικαιρότητα, παίζουν -ακόμα χαμηλά- οι ειδήσεις για τους μαζικούς πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματισθεί το ερχόμενο διάστημα”. 

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Μέσα σε όλα αυτά, λοιπόν, “ο μοναδικός νομικός δρόμος πριν την έσχατη λύση της άμυνας κατά την εκτέλεση αποτελεί ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τη διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων και τον νέο Πτωχευτικό Νόμο”, λέει ο Αριστομένης Σκούλικας. Ουσιαστικά, εξηγεί, “είναι τα νομικά εργαλεία που έχει στη φαρέτρα του ο οφειλέτης (επιχειρηματίας), προκειμένου είτε με τα πρώτα δύο να ρυθμίσει τις οφειλές της επιχείρησής του με τρόπο βιώσιμο και με το τελευταίο να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημά του, απαλλασσόμενος οριστικά από τα βάρη του παρελθόντος, για να ξεκινήσει κάτι νέο απ’ την αρχή”. 

Στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού (240-420 δόσεις) εντάσσονται όλες οι οφειλές σε τράπεζες, ιδιώτες και ασφαλιστικούς φορείς, με ελάχιστες εξαιρέσεις. “Είναι μια διαδικασία που εκτελείται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει σχεδιασθεί από το υπουργείο. Αποτελεί τη διαδικασία για να μην οδηγηθεί ο οφειλέτης στην πτώχευση και να προλάβει τις συνέπειές της”, λέει.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

Ο οφειλέτης, μέσω του δικηγόρου του παραθέτει τα στοιχεία του (οφειλές, περιουσία, οικονομικά δεδομένα) και αιτείται ρύθμισης. Στη συνέχεια, “το σύστημα και οι πιστωτές του εξετάζουν τα δεδομένα που παρατίθενται και προτείνουν εντός 2 μηνών από την υποβολή τους μια ρύθμιση που είτε την αποδέχεται είτε την απορρίπτει ο οφειλέτης. Η ρύθμιση αυτή σχετίζεται με τα οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη, το ύψος των οφειλών και της ακίνητης περιουσίας του”, λέει περιγράφοντας συνοπτικά τη διαδικασία ο κ. Σκούλικας. Και επισημαίνει πως “καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας ρύθμισης των οφειλών του παρέχεται προστασία στον οφειλέτη από την αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος του, αρκεί αυτή (η διαδικασία ρύθμισης) να μην καταστρατηγείται”.

Σχετικά με τη διαδικασία της εξυγίανσης (προπτωχευτική διαδικασία), εξηγεί πως “πρόκειται για μια διαδικασία που αρμόδιο είναι το Πολυμελές Πρωτοδικείο. Είναι σαφώς πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα όπως και η πτώχευση”. Τη διαδικασία “μπορεί να εκκινήσει είτε ο οφειλέτης είτε οι πιστωτές του οπότε οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ενημερωθούν τόσο για τις δυνατότητές τους είτε εκκινώντας τη διαδικασία είτε από θέση άμυνας”.

ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Κλείνοντας τονίζει πως είναι σημαντικό οι ενέργειες αυτές να γίνονται από επαγγελματίες με εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο, καθώς “η πρόληψη αλλά και ο σωστός χειρισμός εξ αρχής δημιουργούν το σωστό πλαίσιο ρύθμισης αλλά και προλαβαίνουν τα αδιέξοδα προτού αυτά δημιουργηθούν”. Αλλωστε, “η πικρή εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας απέδειξε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν γίνονται θαύματα, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ενώ τους κατά καιρούς «σωτήρες» που καπηλεύονται την ανάγκη, την άγνοια και την απόγνωση των οφειλετών τους ξεπέρασε ο ρεαλισμός και το απτό αποτέλεσμα. Η αρχή «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ”, λέει καταλήγοντας ο Αριστομένης Σκούλικας.  

Πηγή: eleftheriaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ