Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑπό την ατομική ελευθερία στην κρατική κηδεμονία ενηλίκων –περί «ενθάρρυνσης εμβολιασμών» και...

Από την ατομική ελευθερία στην κρατική κηδεμονία ενηλίκων –περί «ενθάρρυνσης εμβολιασμών» και κοινωνικού αποκλεισμού

Καθώς ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού προχωράει κι όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί μπορεί πλέον να το κάνει, θα έπρεπε να πλησιάζει και το οριστικό τέλος των περιορισμών, θα υπέθετε κανείς. Διότι όσοι εμβολιάζονται είναι πλέον προστατευμένοι, ενώ όσοι για δικούς τους λόγους δεν το επιθυμούν αναλαμβάνουν την ευθύνη της επιλογής τους, διατρέχοντας  τον όποιο (ανάλογα με την ηλικία και την  κατάσταση της υγείας τους) κίνδυνο να νοσήσουν ή (στην χειρότερη περίπτωση) να αποβιώσουν. Το επιχείρημα ότι θέτουν σε ουσιαστικό κίνδυνο την υγεία άλλων, εκλείπει από την στιγμή που όποιος θέλει να εμβολιαστεί, μπορεί να το πράξει·  όποιος παραμένει εκτεθειμένος το κάνει πλέον κατ΄επιλογήν του. Αυτή είναι η ουσία της ατομικής, συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας των πολιτών και αυτό θα περίμενε ν΄ακούσει κανείς από μια κυβέρνηση, που παρεμπιπτόντως δηλώνει φιλελεύθερη. Τι όμως μας είπε ο αντιπρόεδρός της, κος Γεωργιάδης;

“Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι, κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι, οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου.”  Στο ίδιο πνεύμα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  κος Σκέρτσος διατείνεται: «…όποιοι είναι εμβολιασμένοι, είναι προστατευμένοι. Όποιοι δεν είναι εμβολιασμένοι, είναι απροστάτευτοι. Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και ταυτόχρονα περιορίζουν τις δυνατότητες που έχουν ως ελεύθεροι πολίτες να ζουν κανονικά». Όχι, κύριε υφυπουργέ, δεν περιορίζουν οι πολίτες τις δυνατότητές τους να ζουν κανονικά – η κυβέρνηση το κάνει, όπως δήλωσε απερίφραστα ο κος Γεωργιάδης, για να τους προστατέψει από τις επιλογές τους (!).

Λέει λοιπόν η κυβέρνηση μεταξύ άλλων, ότι μελλοντικά όσοι εστιάτορες θα δέχονται ανεμβολίαστους, θα πρέπει να τηρούν αυστηρότερα πρωτόκολλα υφιστάμενοι περιορισμούς της πληρότητας. Έτσι η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα υποδοχής μη εμβολιασμένων και συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού τους. Επιπλέον επιβαρύνει ακόμη περισσότερο ήδη σκληρά δοκιμασμένους κλάδους της οικονομίας υποχρεώνοντάς τους να συμπράξουν στην περαιτέρω μείωση του τζίρου τους είτε αποκλείοντας πελάτες είτε υφιστάμενοι περιορισμούς πληρότητας .

Τι άλλο σκέφτεται άραγε να κάνει η πολυχρονεμένη κυβέρνησή μας, για να μας «προστατέψει από τις συνέπειες των επιλογών μας»; Θα μας επιβάλλει συγκεκριμένη διατροφή για να μας προστατεύσει από την παχυσαρκία,  τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες; Θα φορολογήσει επιπλέον τις επιχειρήσεις εστίασης που προσφέρουν φαγητό με περισσότερες από τις επιθυμητές θερμίδες ώστε αυτές να προσφέρουν μόνον ό,τι είναι αρεστό στην κυβέρνηση;

Ο ίδιος είμαι θιασώτης της υγιεινής διατροφής·  υπερασπίζομαι όμως το δικαίωμα του καθενός να υφίσταται στην προσωπική του ζωή τις συνέπειες των δικών του διατροφικών κι όχι μόνον επιλογών – όχι εκείνων της κυβέρνησης, των δικών μου ή οποιουδήποτε άλλου. Αυτό σημαίνει ελευθερία, την οποία έχει κάθε πολίτης και στο ζήτημα του εμβολιασμού. Το αν θα εμβολιαστεί θα το συζητήσει με τον γιατρό του και θα το αποφασίσει ο ίδιος.

Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί επί της ουσίας την απόφασή του, ασχέτως αν την θεωρεί ορθολογική ή όχι, χωρίς να τον τιμωρήσει έμμεσα με τον οποιοδήποτε τρόπο. Ο,τιδήποτε άλλο τσαλαπατά την ατομική ελευθερία και είναι φυσικά αντισυνταγματικό. Αυτό ναι, είναι ζήτημα λογικής, κύριε πρωθυπουργέ.

Φιλήμων Παναγιωτόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ