Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔιονύσης Καλαματιανός: Κυβερνητικό ριφιφί σε εισφορές και συντάξεις

Διονύσης Καλαματιανός: Κυβερνητικό ριφιφί σε εισφορές και συντάξεις

*Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, αν. τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., που δημοσιεύθηκε στο news247.gr

Μετά την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη και στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Μέσα στη νέα οικονομική κρίση, σπεύδει να αλλάξει το σύστημα, επιβάλλοντας τεράστιο κόστος και κινδύνους.

Τόσο πριν τις εκλογές, όσο και από την αρχή ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, υπήρχαν «φωνές» που προετοίμαζαν το έδαφος και για αυτή την εξέλιξη. Προεκλογικά, βέβαια και για να μην τρομάξει τους ψηφοφόρους, ο κ. Μητσοτάκης τις χαρακτήριζε ως σαχλαμάρες.

Στη συνέχεια ήλθε η περίφημη «Έκθεση Πισσαρίδη» και το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που συνδέουν την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με την ανάκαμψη της χώρας. Αναιρούν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, καταλύοντας τη βασική αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών» δήθεν για ωφεληθεί η οικονομία. Είναι όμως, έτσι; Σε καμία περίπτωση. Όλο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια βίαιη αναδιανομή, που θα ωφελήσει μόνο ιδιωτικά συμφέροντα. Δυστυχώς, τον λογαριασμό θα κληθούν να τον πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι.

Οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση, θα είναι συντριπτικές για το σύνολο της κοινωνίας.

Καταρχάς, οι σημερινές επικουρικές συντάξεις θα τεθούν σε άμεσο κίνδυνο, καθώς η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει «ατομικό κουμπαρά» για τους σημερινούς εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι οι τελευταίοι δε θα εισφέρουν στα ταμεία για τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων. Πως θα πληρώνονται οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων; Από τον κρατικό προϋπολογισμό απαντά η κυβέρνηση. Άρα από τους φορολογούμενους ξανά.

Επιπλέον, θα τεθούν σε κίνδυνο και οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων, καθώς αυτές θα διατρέχουν τον επενδυτικό κίνδυνο. Μάλιστα, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν πως θα επενδύονται οι εισφορές τους. Άρα, οι ίδιοι θα επωμίζονται το ρίσκο της επένδυσης. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι θα είναι επιτυχημένες αυτές οι επενδύσεις, ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα; Ότι δεν θα χαθούν οι εισφορές τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές; Ότι θα υπάρχουν πόροι και θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη οι σημερινοί εργαζόμενοι; Προφανώς κανείς.

Και αν απαντήσουν ότι και αυτές τις απώλειες θα τις καλύψει πάλι ο κρατικός προϋπολογισμός, όλοι καταλαβαίνουν το αβέβαιο και το ανεδαφικό του πράγματος. Πόσες τρύπες, που αχρείαστα ανοίγει η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τις ιδιωτικές εταιρίες, θα μπορέσουν να καλύψουν ο κρατικός προϋπολογισμός και οι φορολογούμενοι;

Ήδη ισχυρίζονται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει και το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, το οποίο εκτιμάται στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, ομολογούν ότι σκοπεύουν να φορτώσουν όλο αυτό το βάρος στις πλάτες των φορολογούμενων. Και όλα αυτά τα κάνουν για να φουσκώσουν το χαρτοφυλάκιο των ιδιωτικών εταιριών με τα δισεκατομμύρια ευρώ των εισφορών των ασφαλισμένων.

Ενώ γνωρίζουν ότι η αλλαγή αυτή του συστήματος ασφάλισης απέτυχε στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο που εφαρμόστηκε. Ενώ γνωρίζουν ότι σε αυτές τις χώρες οι επενδύσεις δεν πέτυχαν, οι συντάξεις όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά δεν υπήρχαν καν χρήματα για να επιστραφούν οι εισφορές των ασφαλισμένων και οι λαοί πλήρωσαν και πληρώνουν πολύ μεγάλο κόστος για αυτό το αποτυχημένο πείραμα που ανήκει στο παρελθόν.

Προφανώς, οι κυβερνώντες της ΝΔ, πιστοί στα παρωχημένα και αποτυχημένα προτάγματα του νεοφιλελευθερισμού για να υπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα, δεν θα σταματήσουν στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά ανοίγουν το δρόμο και για την ιδιωτικοποίηση του συνόλου του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Μέσα στην υγειονομική και οικονομική κρίση, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει καθ’ ολοκληρίαν το ιδεοληπτικό της σχέδιο. Έχει αποφασίσει με τις επιλογές της να πλήξει το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, προς όφελος των λίγων και ισχυρών εκλεκτών της. Όχι μόνο αδιαφορεί για την δημόσια κοινωνική ασφάλιση, αλλά επιδιώκει και προωθεί την εξαφάνισή της. Οι προοδευτικές-δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να απαντήσουν δυναμικά σε αυτό το νέο ριφιφί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ