Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣύνοδος Κορυφής: Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Σύνοδος Κορυφής: Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Με έναν… χρησμό για τα προνόμια των εμβολιασμένων και “μηνύματα” προς την Τουρκία η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του και πάλι με το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής. Κι απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. 

«Στο ζήτημα του κορονοϊού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις. Ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών. Αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς», συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως: «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Τόνισε ακόμα ότι είμαστε στο τελευταίο στάδιο εγκρίσεων των σχεδίων ανάπτυξης και ανθεκτικότητας και οι πρώτες εκταμιεύσεις τα πρώτα 4 δισ θα τα έχουμε από το τέλος Αυγούστου. Επίσης δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους. 

Για την Τουρκία είπε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ικανοποιούν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. 

Για τις συζητήσεις που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι δεν νοείται λύση στο Κυπριακό εκτός από εκείνη της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. 

Ερωτηθείς για την διάσταση απόψεων όσον αφορά την στάση κάποιων χωρών όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Είπε να μην πιστεύουμε στις δημοσιογραφικές υπερβολές και πρόσθεσε ότι αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει νωρίτερα. 

Επανέλαβε για το θέμα των μεταλλάξεων ότι ο μόνος τρόπος είναι ο εμβολιασμός και έτσι αντιμετωπίζονται. Τα εμβόλια προστατεύουν από την μετάλλαξη και τα στοιχεία που έχουμε από την Μεγάλη Βρετανία λένε ότι μόνο με τον πλήρη εμβολιασμό προστατεύονται οι πολίτες. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της επιτάχυνσης του εμβολιασμού των πολιτών. Κι όσον αφορά τα προνόμια και αν χρειάζεται πιο επιθετική πολιτική είπε: «Θα περιμένετε μέχρι την επόμενη εβδομάδα»

Ερωτηθείς και πάλι για τους εμβολιασμούς και τη διαστακτικότητα των πολιτών, είπε “εμείς έχουμε κάνει ό,τι έπρεπε ως κυβέρνηση. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο στόχο μας γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Καταλαβαίνω όσους εξέφρασαν έναν πρώτο ενδοιασμό. Μπορώ να δεχτώ και όσους είναι ιδεολογικά αρνητές. Δεν θεωρώ ότι είναι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά εκείνων που περιμένουν τους άλλους και δεν εμβολιάζονται οι ίδιοι. Πλέον, υπάρχει επιλογή όλων των εμβολίων και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του”. 

Για το θέμα των τοπικών lockdown, είπε ότι “θα αντιμετωπίζουμε τοπικές εξάρσεις. Αλλά υπάρχει μια απάντηση μόνο και αυτή είναι ο εμβολιασμός”. 

Τουρκία, Τατάρτ και Κυπριακό

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους με τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και για το Κυπριακό. Τόνισε ότι έχει καταστεί σαφές πως μια ένταση είτε με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο θα έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. “Η Ελλάδα και η Κύπρος ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και οι εταίροι μας θα μας στηρίξουν”, είπε ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα συνεχίσει τις επαφές με την Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα επιμένει σε προκλητική στάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: “Η Τουρκία μονίμως εκφράζει μια αντίρρηση για τα Συμπεράσματα. Πιστεύω ότι η Ευρώπη στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και εκτιμώ ότι θα επιλέξει το δρόμο της αποκλιμάκωσης. Διασταυρωθήκαμε με τον κ. Τατάρ στο πρωινό του ξενοδοχείου και του επανέλαβα την πάγια θέση μας ότι με τη λύση των δυο κρατών δεν πάμε πουθενά. Και απορρίπτεται γιατί είναι εντελώς ενάντια στο ευρωπαϊκό κεκτημέβο. Άρα η συζήτηση σταματά εν τη γεννέση της”. 

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: “Ας βλέπουμε αυτό το καλοκαίρι το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο”. 

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ