Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚτηματολόγιο: συμβόλαια με «μουτζουρωμένα» χαρτιά –το νέο νομοσχέδιο

Κτηματολόγιο: συμβόλαια με «μουτζουρωμένα» χαρτιά –το νέο νομοσχέδιο

Το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο  προβλέπει αγοραπωλησίες με ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες, οι οποίες θα καταχωρίζονται στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου. Η οριστική επίλυση των διαφορών παραπέμπεται στο μέλλον. Στο μεταξύ αφού θα λαμβάνουν γνώση, την ευθύνη της απόφασης για αγορά ακινήτου, με «μουτζουρωμένα» χαρτιά στο Κτηματολόγιο θα την αναλαμβάνουν οι πολίτες και βέβαια τα νέα δεδομένα θα επηρεάζουν τους όρους και την τιμή της αγοράς του ακινήτου.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που τίθεται άμεσα σε διαβούλευση εισάγει τον Ηλεκτρονικό Φάκελο μεταβίβασης ακινήτων, ώστε οι μεταβιβάσεις να γίνονται άμεσα και ψηφιακά ενώ προβλέπει αλλαγές και τεχνικά μέτρα προκειμένου να απεμπλακεί το έργο του Κτηματολογίου από τις εκατοντάδες χιλιάδες εντάσεις και αντιρρήσεις για ιδιοκτησιακά δικαιώματα και να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Αλλάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει ότι για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο θα πρέπει να έχουν εκδικαστεί όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις. Με τις νέες ρυθμίσεις οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις θα καταγράφονται (προκειμένου κάποια στιγμή να εξεταστούν) και η διαδικασία θα συνεχίζεται κανονικά και για τα ακίνητα που είναι αντικείμενο ιδιοκτησιακών αντιπαραθέσεων και έχουν βάρη.

-«Οι αγοραστές θα έχουν πλήρη εικόνα αφού για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα (αιτήσεις και αντίθετες απόψεις). Έτσι θα είναι δική τους απόφαση αν θα προχωρήσουν ή όχι στις αγοραπωλησίες» εξηγούν αρμόδιες πηγές από το υπουργείο  Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ήδη κτηματογραφούμενων περιοχών, το 98% των ακινήτων μιας περιοχής θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν στο Κτηματολόγιο μετά την ανάρτηση, χωρίς να απαιτούνται άλλες διαδικασίες.

Μέτρα επιτάχυνσης

Εκτιμάται ότι με αυτές τις ρυθμίσεις θα επιταχυνθεί – κατά τουλάχιστον – δύο χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμη δεν λειτουργεί, ενώ η κτηματογράφηση θα ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης. Διευκρινίζεται πως όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις επί της αίτησης θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται κανονικά. Παρουσιάζοντας τις βασικές αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος στα «Νέα» και στο δημοσιογράφο Προκόπη Γιόγακα σημειώνει ότι:

Διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών

Ιδιώτες διαμεσολαβητές (δικηγόροι, λογιστές) θα μπορούν – εφόσον συμφωνούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων – να διορθώνουν λάθη στις κτηματολογικές εγγραφές, το Δημόσιο θα πρέπει να δηλώσει μέσα σε 60 ημέρες αν μια έκταση του ανήκει ή όχι, ενώ το Κτηματολόγιο θα υπογράφει συμβάσεις τόσο με Δικηγορικούς Συλλόγους όσο και με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ) προκειμένου δικηγόροι και μηχανικοί να καλύπτουν τα κενά από την έλλειψη προσωπικού. Ήδη υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης η οποία θα λειτουργήσει ως πιλότος για τις υπόλοιπες συμβάσεις.

Συμβολαιογράφοι

Ειδικότερα με βάση τον σχεδιασμό, οι μεταβιβάσεις των ακινήτων θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά στα γραφεία των συμβολαιογράφων, παρέχοντας σε όλους τους συμβαλλομένους τα εχέγγυο πως οι αγοραπωλησίες θα γίνονται σωστά και με ασφάλεια.

Ηλεκτρονικός Φάκελος μεταβίβασης ακινήτων

Το νέο σχέδιο νόμου εισάγει τον Ηλεκτρονικό Φάκελο μεταβίβασης ακινήτων. Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση ακινήτων, η επιτάχυνση θα επιτευχθεί πρωτίστως μέσα από την ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική απόκτηση περισσοτέρων από 17 πιστοποιητικών. Τα έγγραφα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα αναζητούνται με έγγραφη μορφή από σειρά υπηρεσιών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το νέο σχέδιο νόμου θα χορηγούνται ηλεκτρονικά, μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο διασυνδέσεων μεταξύ μητρώων του Δημοσίου.

«Αγνώστου ιδιοκτήτη»

Με το νέο σχέδιο νόμου αναμορφώνεται η διαδικασία διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη». Πλέον, η συναίνεση του Δημοσίου για τη διόρθωση προδήλου σφάλματος θα τεκμαίρεται από τη μη προβολή αντιρρήσεων εντός 60 ημερών από την επίδοση της αίτησης, αντί της ρητής συναίνεσης που απαιτεί το ισχύον πλαίσιο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως εάν ένας ιδιώτης έχει μια έκταση, τμήμα της οποίας (ή ολόκληρη) διεκδικεί το Δημόσιο, τότε το Δασαρχείο, για παράδειγμα, έχει ένα περιθώριο δύο μηνών να αντιδράσει. Αν δεν το κάνει, η αίτηση του ιδιώτη θα γίνεται δεκτή.

Γιώργος Στύλιος

-«Με το νέο  σχέδιο νόμου στοχεύουμε πρώτον στην επιτάχυνση της κτηματογράφησης της χώρας. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στο 35% της επικράτειας, και ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στο 90% μέσα σε 2 χρόνια. Και δεύτερον στη μετατροπή του Κτηματολογίου από έναν οργανισμό συνυφασμένο με τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία, σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία» σημειώνει ο Γιώργος Στύλιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για το Κτηματολόγιο και αναφέρει ακόμη ότι: -«Και αυτό θα το πετύχουμε με σύγχρονους και ευέλικτους θεσμούς όπως ο θεσμός της διαμεσολάβησης εκεί όπου υπάρχουν διαφορές, και με την ψηφιοποίηση δομών, διαδικασιών και υπηρεσιών. Έτσι ώστε πολίτες και επαγγελματίες να έχουν πρόσβαση στα κτηματολογικά δεδομένα από το σπίτι και το γραφείο τους, για να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια, διαφάνεια και ταχύτητα. Καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το σύνολο των δικαιωμάτων στην επικράτεια, μετατροπή των παλιών υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα κτηματολογικά γραφεία με ψηφιακές υπηρεσίες. Αυτούς τους στόχους υπηρετούμε και αυτούς τους στόχους θα πραγματοποιήσουμε».

πηγη: ecopress.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ