Ξεκινά σήμερα το 7ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου

Το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Ελίτ”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους οργανωτές, στο φεστιβάλ θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας. Λόγω των συνθηκών οι προσκλήσεις θα είναι περιορισμένες και ονομαστικές. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 27210 24590 και 6944-144295.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε έχει ως εξής:

Σήμερα

18:30 Εναρξη του φεστιβάλ από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο. 18:45 Χαιρετισμοί. 19:00 Δημόπουλος Βασίλης, διευθυντής Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα “Διαγωνισμός γευσιγνωσίας ελαιολάδου του Kalamata Olive Oil Awards 2021 από το αναγνωρισμένο πάνελ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου”. 19:15 Απονομή βραβείων. 19:45 Παύλος Νησιανάκης, DVM, χημικός MSc, επιστημονικός υπεύθυνος Χημικού Εργαστηρίου στα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών ΑΕ., με θέμα “Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ελιές και ελαιόλαδα στην Ελλάδα”. 20:00 Κωνσταντίνος Τσορώνης, χημικός MSc, γευσιγνώστης, με θέμα “Ελαιοτουρισμός, μια εναλλακτική εμπειρία τουρισμού”.

Αύριο

11:00 Γιώργος Καζαντζίδης,Senior Project Manager of Hellenic Instruments, με θέμα “Παρουσίαση συσκευής, ταχείας και αξιόπιστης ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και πλαστικοποιητών στο ελαιόλαδο”. 11:30 Δρ Βασίλειος Στουρνάρας, επίκουρος καθηγητής Δενδροκομίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα “Δράσεις και έως σήμερα αποτελέσματα του έργου Sustainolive – Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο”. 12:00 Γεώργιος Κωστελένος, γεωπόνος (ΦΠ), φυτωριούχος, ερευνητής και συγγραφέας, με θέμα “Η ελληνική ελαιοκομία από το 4.000 π.Χ.  μέχρι τις ημέρες μας”. 12:30 Μενέλαος Κουτέλας, χημικός – πρόεδρος εξαγωγικού τμήματος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας,με θέμα “1821-2021 ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια της ελιάς και του ελαιολάδου”. 12:45 Δημήτρης  Δήμου, γεωπόνος – Ιολόγος Φυτών (Msc), τέως διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αργολίδας, με θέμα “Xyllela  fastidiosa (Ξυλλέλα): Το βακτήριο που καταστρέφει τις ελιές στη Νότιο Ιταλία, εφιάλτης για τους ελαιώνες και την οικονομία της χώρας”.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γευσιγνωσία ελαιόλαδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ποιότητας Kalamata Olive Oil Awards 2021. Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία των διαγωνιζόμενων ελαιόλαδων.

Οι εργασίες του φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: www.kalamata-olivefestival.gr.

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ