Υπό διάλυση τα αστυνομικά τμήματα του κέντρου, φύλαξη ούτε για δείγμα στην καρδιά της πόλης(βίντεο)

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η κατάσταση στα αστυνομικά τμήματα τα οποία οδηγούνται στο λουκέτο εξαιτίας της διαρκούς μείωσης του προσωπικού.

Σε συνέχεια των καταγγελιών  από τους συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ και των επίσημων στατιστικών στοιχείων, πατέρας αστυνομικού  που υπηρετεί στο ΑΤ Ομονοίας, με επιστολή του στα Dnews, αναφέρει ότι το Τμήμα κινδυνεύει να κλείσει ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας του, αποτελεί υγειονομική βόμβα.

Συγκεκριμένα, σημειώνει:

«Στο εν λόγω τμήμα έχουν φύγει την τελευταία διετία  120 αστυνομικοί και δεν έχουν παραμείνει ούτε τριάντα για να διεκπεραιώσουν έναν τεράστιο  όγκο καταγγελιών πολιτών, μηνύσεων, κλοπών, ληστειών ,να επιδώσουν δικαστικά έγγραφα, να ελέγξουν την λειτουργία των καταστημάτων, να εξυπηρετήσουν τους πολίτες και δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση  ενός πολίτη στο ανωτέρω τμήμα να καθίσταται αδύνατη».

Πάρεργα

Επίσης, «οι Αστυνομικοί ασχολούνται με πάρεργα και όχι με την προστασία και με την εξυπηρέτηση των πολιτών, με εντολές της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και παρόλο που είναι ενημερωμένη και η ηγεσία της Αστυνομίας και ο ίδιος ο Υπουργός και ο Αρχηγός από καταγγελίες πολιτών και από τους αστυνομικούς του τμήματος για την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τμήμα αγνοούν επιδεκτικά να επανδρώσουν το τμήμα με ικανό αριθμό αστυνομικών».

Κρατητήρια

Όσον δε για τα κρατητήρια υπογραμμίζει:

« Εν καιρώ πανδημίας τα κρατητήρια του  τμήματος είναι μια τεράστια υγειονομική βόμβα με κρατούμενους πάνω από 30 άτομα, επί καθημερινής βάσεως ,με τους οποίους οι αστυνομικοί έρχονται σε επαφή και εν συνεχεία ερχόμενοι σε επαφή με ανυποψίαστους πολίτες μπορούν να τους μεταδώσουν οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια .

Με όλη αυτήν την κατάσταση το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας είναι λίγο πριν το οριστικό του κλείσιμο εάν δεν παρθούν εντός των προσεχών ημερών δραστικές αποφάσεις από την ηγεσία της Αστυνομίας για την άμεση στελέχωση του με το αναγκαίο προσωπικό».

Τον Οκτώβριο του 2018,  πολυμελής ομάδα αγνώστων είχε επιτεθεί με βόμβες μολότοφ στο ΑΤ καταφέρνοντας ηχηρό πλήγμα στο κύρος της  Αστυνομίας καθώς η αποκαλούμενη «Ομόνοια» είναι από την πρώτη μεταπολεμική περίοδο ορόσημο για την ΕΛΑΣ.

Επισκεφθείς τότε ο Κυρ.  Μητσοτάκης τον χώρο είχε δεσμευτεί για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και της ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ  μετεκλογικά προχώρησε αμέσως στις σχετικές προσλήψεις.

Ωστόσο  η πολιτική επιλογή του υπ. Προστασίας δεν ήταν η ενίσχυση αλλά η αποψίλωση των τμημάτων και η «κεντροποίηση» του αστυνομικού ελέγχου.Όπως προκύπτει από χθεσινά στοιχεία σε ρεπορτάζ του Κυριακάτικου  «Ελεύθερου Τύπου», το 37%  – 40% της πραγματικής δύναμης τους απασχολείται σε φυλάξεις.

Συγκεκριμένα, τα ΑΤ  της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών έχουν οργανική δύναμη 2.172 αστυνομικών αλλά πραγματική δύναμη μόλις 548, αυτά της Βορειοανατολικής Αττικής έχουν οργανική 1.510 και πραγματική 470, της Νοτιοανατολικής Αττικής οργανική 717 και πραγματική 390, ενώ τα Αστυνομικά Τμήματα της πολύπαθης Δυτικής Αττικής έχουν οργανική δύναμη 1.100 αστυνομικούς αλλά πραγματική μόλις 430. 

Η εικόνα στο κέντρο

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται σε όλα τα τμήματα του κέντρου.

Στα Εξάρχεια, οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι το βράδυ υπάρχει ένας εξωτερικός σκοπός, ο αξιωματικός υπηρεσίας και ένας ακόμη αστυνομικός ενώ η βάρδια στο Τμήμα Ασφαλείας ολοκληρώνεται στις  10 το βράδυ.

Στα Κάτω Πατήσια (Μιχ. Βόδα), στην Κυψέλη (Σποράδων) , ακόμη και στο  ΑΤ Συντάγματος η φρούρηση είναι ελάχιστη γι’ αυτό έχει επιλεγεί η τακτική του κλεισίματος των γύρω δρόμων κατά τις βραδινές ώρες.

πηγη: dikaiologitika.gr

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ