Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤουρισμός: Κίνδυνος να χαθεί το φετινό στοίχημα μετά το βρετανικό stop

Τουρισμός: Κίνδυνος να χαθεί το φετινό στοίχημα μετά το βρετανικό stop

Αποφασισμένοι να ανοίξουν παρά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην εντάξει την Ελλάδα στην «πράσινη λίστα». Εμφανίζονται ξενοδόχοι και επαγγελματίες του τουρισμού πέντε κορυφαίων προορισμών της χώρας, των Χανίων, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας, της Ρόδου και της Σιθωνίας.

Ορόσημο του φετινού καλοκαιριού και για τους πέντε προορισμούς είναι το 50% των αφίξεων του 2019. Στοίχημα, όμως, που δύσκολα θα κερδηθεί μετά το νωχελικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Το νέο «κόκκινο» που άναψε προς την Ελλάδα η Μεγάλη Βρετανία, όπως παραδέχονται οι δήμαρχοι. Στο 35% του 2019 κυμαίνεται η πληρότητα στην Κέρκυρα αυτήν την περίοδο. Στο 60% στην Καλντέρα της Σαντορίνης, μόλις 50 από τα 600 ξενοδοχεία άνοιξαν μέχρι στιγμής στη Ρόδο. Ενώ στην Σιθωνία αν και τα καταλύματα λειτουργούν, παραμένουν άδεια, ελπίζοντας για άλλη μια χρονιά στον οδικό τουρισμό.

Οι δήμαρχοι ποντάρουν πολλά στον απρόσκοπτο εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών τους. Που θα δημιουργήσει τοίχος ανοσίας πείθοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (π.χ. Ολλανδία) να αλλάξουν στάση και να επιτρέψουν τους πολίτες τους να ταξιδέψουν. Παράλληλα, συνεχίζουν τις διπλωματικές επαφές και τις συναντήσεις με tour operators με στόχο να αποσπάσουν το πολυπόθητο «βρετανικό σινιάλο». Ενδεικτικό των μεγεθών είναι ότι το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Βρετανία διαμορφώθηκαν στα 2,564 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι οι αφίξεις πέρυσι έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Η κρίσιμη ημερομηνία

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr καθοριστική ημερομηνία για τα ταξίδια των Βρετανών είναι η 21η Ιουνίου. Τότε αναμένεται να κριθεί εάν αρθούν οι περιορισμοί και αυτή η απόφαση πιθανότατα θα καθορίσει τις λίστες για τα ταξίδια και τις πτήσεις από τις 28 Ιουνίου. Παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι τότε δεν θα υπάρξει απλώς σημαντική διεύρυνση της «πράσινης λίστας». Αλλά και αναγνώριση των πλήρως εμβολιασμένων επιβατών -μειώνοντας την ανάγκη για επαναλαμβανόμενα τεστ. Απαιτήσεις καραντίνας- και αναθεώρηση των απαιτήσεων για τεστ PCR.

Ρόδος: Δεν πιάνουμε τους στόχους χωρίς τους Βρετανούς


Εκτός στόχων χωρίς τις αφίξεις Βρετανών «βγαίνει» με την έναρξη της τουριστικής σεζόν η Ρόδος. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού της Ρόδου Κωνσταντίνο Ταρασλιά το νησί των Ιπποτών. Ευελπιστεί να πιάσει το 50% των αφίξεων του 2019 και διπλάσιο αριθμό από πέρσι, φτάνοντας το 1.1 εκατ με 1.2 εκατ τουρίστες. «Αλλά αν χάσουμε τον Ιούνιο, Ιούλιος, Αύγουστος Σεπτέμβριος που δείχνουν ότι έχουν κρατήσεις. Κι αν τύχει και έχουμε 4ο κύμα τέλη Σεπτέμβριου, Οκτωβρίου δεν θα φτάσουμε το 50%. Και με 50% μειώνεται η χασούρα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι σωθήκαμε. Δεν πιάνουμε στόχους χωρίς Βρετανούς οι οποίοι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με τους Γερμανούς κάθε χρόνο. Σαφέστατα είναι πρόβλημα αν δεν έρθουν» δήλωσε ο κ. Ταρασλιάς. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019 στη Ρόδο φιλοξενήθηκαν 470.000 Βρετανοί και 420.000 Γερμανοί και το 2020 170.000 Βρετανοί και 186.000 Γερμανοί. Ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Γάλλοι, Τσέχοι και Πολωνοί.


«Οι Βρετανοί μας έχουν κατηγορήσει ότι το 26% των εισαγόμενων κρουσμάτων πέρσι ήταν από την Ελλάδα»


Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ο αντιδήμαρχος Τουρισμού τόνισε ότι η Μ. Βρετανία φοβάται την ινδική μετάλλαξη και τις επιπτώσεις. «Μας έχουν κατηγορήσει ότι το 26% των εισαγόμενων κρουσμάτων ήταν από την Ελλάδα. Βλέπουμε ότι και η Ολλανδία παρακολουθεί τους επιδημιολογικούς δείκτες. Έβγαλε το νότιο Αιγαίο εκτός πράσινης λίστας γιατί μέσα στη σούμα βάζει και νησιά όπως την Κάλυμνο. Που ήταν «κόκκινη» ενώ τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα δεν έχουν παρουσιάσει τέτοιους δείκτες. Είναι πού σημαντικό να πείσουμε τις διάφορες κυβερνήσεις ότι πραγματικά είμαστε πράσινη περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό Σουηδοί τουρίστες επισκέφτηκαν αρχές της εβδομάδας το mega εμβολιαστικό κέντρο του νησιού για να διαπιστώσουν από κοντά ότι οι Ροδίτες εμβολιάζονται. Ενώ συνεχείς είναι οι επαφές των τοπικών φορών με την βρετανική πρεσβεία και τους tour operators. Προκειμένου να στείλουν το μήνυμα ότι είναι πράσινο νησί.


Άνοιξαν 50 από τα 600 ξενοδοχεία μέχρι στιγμής-Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τις κρατήσεις Ιουνίου

Στις 14 Μαΐου έγινε εκκίνηση του τουρισμού στη Ρόδο με πτήσεις κατά βάση από Ισραήλ, Γερμανία και Βέλγιο. Από τα 600 ξενοδοχεία που διαθέτει η Ρόδος, άνοιξαν μέχρι στιγμής μόλις τα 50. Ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται σταδιακά να ανοίξουν και τα υπόλοιπα. «Δεν μπορούν φέτος να μείνουν όλοι κλειστοί. Πέρσι είχαν κάποιο ΄λίπος΄ και άνοιξε το 40% των ξενοδοχείων. Φέτος όμως θα ανοίξει το 100% των καταλυμάτων. Και μέχρι στιγμής δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τις κρατήσεις του Ιουνίου» είπε στο ethnos.gr o αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Μόνο με τον εμβολιασμό θα έρθει η επανεκκίνηση του τουρισμού και της οικονομίας


Η Ρόδος έχει δυνατότητα 2.400 εμβολιασμών ημερησίως. Και μπορεί την περασμένη Δευτέρα να πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.000. Τις επόμενες μέρες αυτοί έπεσαν σε τριψήφιο νούμερο (κοντά στους 700). «Σε μια Ρόδο που το 95% με έμμεσο ή άμεσο τρόπο συνδέεται με τον τουρισμό. Δεν έχουμε δικαιολογία και δεν πρέπει να τα ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους. Πρέπει να τους πείσουμε να εμβολιαστούν. Είναι ζήτημα κοινωνική ευθύνης και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η υπόθεση του τουρισμού δεν έχει να κάμνει με επιλογές πολιτικές».

Χανιά: Στόχος οι μισές αφίξεις του 2019-Πιέζουμε να μπούμε στην πράσινη λίστα


Κρίσιμο μέγεθος για την πορεία των τουριστικών εσόδων και στα Χανιά αποτελούν Βρετανοί και Σκανδιναβοί. Καθώς ξεπερνούν πάνω από τους μισούς τουρίστες που επισκέπτονται το νομό κάθε χρόνο. Στόχος του Δήμου και των τοπικών φορέων στα Χανιά φέτος είναι να πιάσουν το 50% της κίνησης του 2019. Όπου ξεπέρασαν τους 3,5 εκατ. τουρίστες σε όλο το νησί. «Οπότε είναι πολύ κρίσιμο πως θα συμπεριφερθεί αυτή η ομάδα τουριστών. Ήδη ο δήμος Χανίων, η περιφέρεια Κρήτης και η Ένωση Ξενοδόχων έχουμε έρθει σε επικοινωνία και με τις πρεσβείες. Κι έχουμε επαφές με τους tour operator που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές. Είναι μια σχέση που διατηρείται εδώ και δεκαετίες. Πιέζουμε και αυτό προσβλέπουμε να διατηρήσουμε» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.


Βλέπουν ομαλοποίηση μετά τον Αύγουστο-Παράταση της οικονομικής κρίσης θα φέρει κοινωνική κρίση
Με τις περισσότερες τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις να έχουν ανοίξει. Τα πρώτα κρουαζιερόπλοια να έχουν δέσει στο ενετικό λιμάνι και τις αεροπορικές συνδέσεις στο «Ιωάννης Δασκολογιάννης» να πυκνώνουν οι τοπικοί φορείς ποντάρουν πολλά και στην επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου. «Αυτή θα έρθει ουσιαστικά μέσα από την προώθηση του εμβολιασμού και την δημιουργία ενός τείχους ανοσίας. Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε βδομάδα τη βδόμαδα και θα στείλουμε ένα μήνυμα ασφάλειας στους δυνητικούς επισκέπτες. Προσβλέπουμε και μετά τον Αύγουστο προς το τέλος της τουριστικής σεζόν. Μια συνολική ομαλοποίηση τόσο προς τον εγχώριο τουρισμό όσο και στον τουρισμό από το εξωτερικό. Υπενθυμίζοντας ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός» δήλωσε ο κ. Σημανδηράκης. Η ζημιά που προκλήθηκε μέχρι στιγμής στοίχισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δεδομένου ότι πάνω από το 55% της οικονομίας είναι συνδεδεμένο με τον τουρισμό. «Και αν αυτή η οικονομική κρίση παραταθεί θα προκαλέσει και μια κοινωνική κρίση και είναι αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε».


Κέρκυρα: Στο 35% της αντίστοιχης περιόδου του 2019 οι κρατήσεις τον Ιούνιο


Με πάνω από το 50% της τουριστικής οικονομίας του νησιού να βασίζεται στους Βρετανούς τουρίστες τα βλέμματα στην Κέρκυρα είναι καρφωμένα στο Λονδίνο, περιμένοντας από την βρετανική κυβέρνηση να ανάψει το πράσινο φως για να προσγειωθούν τα πρώτα αεροπλάνα. Στόχος του νησιού είναι να πιάσει και να ξεπεράσει το 50% των αφίξεων του 2019 σύμφωνα με την δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου. «Ένας στόχος όμως που θα απομακρυνθεί χωρίς τις αφίξεις των Βρετανών τουριστών». Στο νησί των Φαιάκων φέτος λειτουργούν τέσσερα νέα μεγάλα ξενοδοχεία, έχουν προστεθεί από πέρσι ακόμη 12 νέα, ενώ αρκετά ανακαινίστηκαν. Η τουριστική σεζόν άνοιξε με Ισραηλινούς και τουρίστες από τις Βόρειες χώρες και οι κρατήσεις βρίσκονται στο 35% του 2019 αυτήν την περίοδο.


Ποντάρει σε επέκταση της τουριστικής σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο
Η ενασχόληση με τον τουρισμό επηρεάζει οικονομικά άμεσα και έμμεσα στο νησί σε ποσοστό άνω του 80% του τοπικού ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι η Κέρκυρα έχει περί τις 110.000 κλίνες σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα ενώ μαζί με τη βραχυχρόνια μίσθωση και τον θαλάσσιο τουρισμό ξεπερνά τις 150.000. «Η Κέρκυρα στοχεύει σε επέκταση της τουριστικής σεζόν κατά τον Οκτώβριο και μελλοντικά σε επέκταση γενικότερα της τουριστικής σεζόν μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού προσαρμοζόμενη στις σύγχρονες και διεθνείς τάσεις έχοντας κεντρικό άξονα τον πολιτισμό» πρόσθεσε η κ. Υδραίου. Σε ό,τι αφορά τη ζημία που υπέστη το νησί την περσινή σεζόν, σε ποσοστά, ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεως μετά βίας έφθασε στο 30% του 2019.

Σαντορίνη: Στο 60% οι πληρότητες στην Καλντέρα


Με συνολικά 17.000 δόσεις εμβολίων από τους συνολικά 25.000 κατοίκους του νησιού και 500 εμβολιασμούς καθημερινά η Σαντορίνη εκπέμπει σήμα ασφάλειας και ελευθερίας. Συνολικά το νησί διαθέτει 60.000 κλίνες και 4.800 επιχειρήσεις. Από τις αρχές Ιουνίου λειτουργεί το 90% της Καλντέρας με πληρότητες που αγγίζουν το 60%, ενώ περιφερειακά του νησιού (Καμάρι, Περίσσα και Άγιος Γεώργιος) λειτουργεί το 50% των καταλυμάτων και σταδιακά μπαίνει σε φουλ ρυθμούς όλο το νησί σύμφωνα με τον δήμαρχο Θηρών Αντώνη Σιγάλα. Σήμερα στο νησί παραθερίζουν, κυρίως, Γάλλοι, Αυστριακοί και Βέλγοι ενώ η Σαντορίνη ποντάρει στους Γερμανούς, τους Έλληνες και περιμένει το άνοιγμα της υπόλοιπης Ευρώπης, ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.


Φετινός στόχος για το νησί είναι η προσέλκυση ποσοστού 50% των πελατών του 2019 χωρίς να υπολογίζονται αυτοί της κρουαζιέρας. «Το 2019 είχαμε 3 εκατ. επισκέπτες εκ των οποίων το 1 εκατ. ήταν από την κρουαζιέρα. Από αυτό το 1 εκατ. θα έρθει το 20%, δηλαδή 200.000 όπως βλέπω τα δρομολόγια. Εκτιμώ ότι ένα εκατ. τουρίστες είναι εφικτός στόχος για τη Σαντορίνη φέτος. Και όταν λέμε ότι θα πιάσουμε τον στόχο, 50% του 2019, φανταστείτε ότι αυτό θα γίνει σε πολύ συρρικνωμένη περίοδο και αυτή είναι η μεγάλη μας επιτυχία» εξήγησε ο κ. Σιγάλας.

Αύξηση των ημερών διαμονής λόγω Covid
Σύμμαχος της Σαντορίνης είναι και η αύξηση των ημερών διαμονής λόγω κορονοϊού «Αν είχαμε κατά μέσο όρο 3.1 μέρες διαμονή το 2019 αυτό έχει ανέβει γιατί οι επισκέπτες λόγω covid αποφεύγουν τις πολλές μετακινήσεις. Πέρσι ήταν θεαματικό. Είχε τριπλασιαστεί ο μέσος όρος διαμονής. Οπότε κάτι ανάλογο θα γίνει και τώρα.

Εγώ δεν λέω ότι θα διπλασιαστεί αλλά θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το 2020». Σύμφωνα με τον κ. Σιγάλα έχει ανέβει και η ποιότητα στο νησί. «Η παροχή υπηρεσιών υπερβαίνει την τιμή ενώ παλιότερα είχαμε η τιμή να υπερβαίνει την παροχή υπηρεσίας που αυτό δεν ήταν καλό».


Πλεονέκτημα για το δήμαρχο του νησιού είναι και η απουσία αστικού τύπου ξενοδοχεία 4οροφα και πενταόροφα. Το 85% αφορά μεγάλα ξενοδοχεία χωρητικότητας 20-30 διαμερισμάτων. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τη Σαντορίνη καθώς ο τουρίστας δεν έρχεται σε επαφή εύκολα με άλλους πελάτες. «Ουσιαστικά ο κάθε επισκέπτης έχει το δικό του χώρο. Δεν τρώνε όλοι μαζί, ούτε κάνουν μαζί check in όπως συμβαίνει συνήθως σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Τηρούμε τα πρωτόκολλα, είμαστε πιστοποιημένοι, αναβαθμίστηκε το Αστυνομικό τμήμα σε υποδιεύθυνση για την τήρηση των μέτρων και όλα αυτά δημιουργούν μια κανονικότητα».

Τέλος ο συνωστισμός στην Καλντέρα
Σε ό,τι αφορά το ηλιοβασίλεμα στην Οία, όπως είπε, και φέτος δεν θα επιτραπούν εικόνες συνωστισμού του παρελθόντος καθώς οι τουρίστες θα μπορούν να επιλέξουν το ηλιοβασίλεμα της Καλντέρας αλλά και να απολαύσουν και από πολλά διαφορετικά σημεία του νησιού τις φυσικές ομορφιές του.

Σιθωνία: Άδεια τα ξενοδοχεία-Ποντάρουν από τώρα στις κρατήσεις Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και στον οδικό τουρισμό


Με ανοιχτά ξενοδοχεία αλλά χωρίς τουρίστες κυλά η σεζόν το φετινό καλοκαίρι στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί μετά τις 25 Ιουνίου οπότε και κλείνουν τα σχολεία στις βαλκανικές χώρες. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους ης περιοχής οι αφίξεις το 2020 δεν ξεπέρασαν το 25-30% της κίνησης του 2019 ενώ το φετινό καλοκαίρι αναμένεται μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι.Για ακόμη χρονιά η Σιθωνία θα στηριχτεί στην βαλκανική αγορά και στον οδικό τουρισμό, ευελπιστώντας, όμως, φέτος και στην αύξηση του εσωτερικού τουρισμού μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.



«Η κατάσταση όσον αφορά τον τουρισμό δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Μαγαζιά, ξενοδοχεία και καταλύματα είναι ανοιχτά. Ο κόσμος είναι πανέτοιμος αλλά δεν έχει κίνηση. Περιμέναμε περισσότερες αφίξεις» λέει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Όπως εξηγεί ο ίδιος οι κρατήσεις μετά τις 25 Ιουνίου ανακάμπτουν, ευελπιστώντας ότι μετά τις 10 Ιουλίου η περιοχή να επιτρέψει στην κανονικότητα. «Θεωρούμε ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα καλύψει τις απώλειες του Μαΐου και του Ιουνίου που πραγματικά δεν είναι καλοί μήνες» κατέληξε.

ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ