Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕυρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Άνοιξε η πλατφόρμα, όλα τα βήματα

Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Άνοιξε η πλατφόρμα, όλα τα βήματα

Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, με την Ελλάδα να γίνεται η πρώτη χώρα που εφαρμόζει το μέτρο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε:

«Είμαστε πρώτοι, γιατί αυτή ήταν και μία πρόταση του πρωθυπουργού. Περιμένουμε ποιες χώρες θα είναι αυτές που θα το εφαρμόσουν άμεσα».

Οι πολίτες μπορούν ήδη να δουν την πλατφόρμα. Στην οποία θα μπορούν να εισέρχονται και να τυπώνουν το πιστοποιητικό τους στην ιστοσελίδα eudcc.gov.gr σημειώνοντας πως απαιτούνται λίγες ώρες ακόμη προκειμένου να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ανακοινωθούν ποιες χώρες θα το δέχονται. Κι οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτές δίχως περιορισμούς. Είναι μία διαδικασία μίας με δύο εβδομάδων, είπε.

«Αυτός ο ένας μήνας μέχρι την 1η Ιουλίου θα έχει έναν κάποιο πειραματικό χαρακτήρα» τόνισε.

Ήδη οι πολίτες μπορούν να μπουν στην σελίδα eudcc.gov.gr. Μέσω της οποίας θα μπορούν να λαμβάνουν το ψηφιακό πιστοποιητικό σε τρεις περιπτώσεις:

  • Αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι
  • Αν έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες
  • Αν έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού τις τελευταίες 72 ώρες.

Δείτε τα βήματα ΕΔΩ

Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι η απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας. Είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα είτε τέλος έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19. Στόχος είναι να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έτσι, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδώσουν το πιστοποιητικό χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.

Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Να σημειώσουμε ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Επίσης δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού

Περιεχομένου η οποία ρυθμίζει τα ζητήματα του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID.

πηγη: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ