Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣυζήτησαν όλα τα εκκρεμή θέματα για τους δασικούς μας χάρτες

Συζήτησαν όλα τα εκκρεμή θέματα για τους δασικούς μας χάρτες

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟ ΑΜΥΡΑ

  • ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝΤΑΙ – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ – ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ

Τι ζήτησε ο Ηλείος βουλευτής για την περίπτωση παράνομων εκχερσώσεων για το παλιό ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και για τους κυνηγούς μας

Οι δασικοί χάρτες και τα προβλήματα, που πολύ περισσότερο εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ηλεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή του Νομού μας Ανδρέα Νικολακόπουλου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.

Ο Ηλείος βουλευτής επισκεπτόμενος τον αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα του έθεσε εξ αρχής τον προβληματισμό του  για το γεγονός ότι αρκετοί ακόμη συμπατριώτες μας δεν έχουν προλάβει να υποβάλλουν αιτήσεις αντιρρήσεις, παρά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, και θα αντιμετωπίσουν  μεγάλη δυσκολία στην συνέχεια για την αναγνώριση ιδιοκτησιών τους ή την επίλυση θεμάτων σε σχέση με αυτά.

Ο κ. Αμυράς  τόνισε ότι θα υπάρξει σύντομα διέξοδος και με αυτές τις περιπτώσεις, με νέα δυνατότητα υποβολής αίτησης με την διαδικασία για πρόδηλο σφάλμα που θα λάβει μάλιστα διασταλτική ερμηνεία. Είπε επίσης, απαντώντας στο βουλευτή της ΝΔ,  ότι θα γίνει ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου με συγκεκριμένη κατεύθυνση και οδηγίες  ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους, χωρίς καταβολή τέλους, για την διευκόλυνση και την μη περαιτέρω επιβάρυνσή τους.

Ο κ. Νικολακόπουλος χαρακτήρισε από την πλευρά του θετική την απόφαση  για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν μέσα στο 2021 και πρόσθεσε ότι δίνεται έτσι η ευκαιρία να κινηθούν οι εμπλεκόμενοι με μεγαλύτερη άνεση, αλλά οφείλουν σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες να το κάνουν πιο γρήγορα και εντός των χρονικών προθεσμιών.

ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΘΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ

Συζητήθηκε βεβαίως και το ζήτημα της καθυστέρησης στην εξέταση των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί και έχουν συσσωρευτεί στις δασικές υπηρεσίες εδώ και πολύ καιρό  εξαιτίας της  μη συγκρότησης των προβλεπόμενων επιτροπών, για τις οποίες ζήτησε άμεση στελέχωση και έναρξη του έργου που έχουν μπροστά τους.

Ο κ. Νικολακόπουλος,  μετά και από την πρόσφατη ενημερωτική σύσκεψη που είχε με τον Δ/ντη Δασών Ηλείας Παναγιώτη Λάττα για το ίδιο θέμα, επεσήμανε στον κ. Αμυρά την αναγκαιότητα ταχύτατων πρωτοβουλιών αφού στην Ηλεία βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα 7.000 αντιρρήσεις που περιμένουν «παγωμένες» τουλάχιστον επί 1,5 χρόνο, όσο διαρκεί δηλαδή η καθυστέρηση στην συγκρότηση των προαναφερόμενων Επιτροπών.

ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΜΟΝΟ 3.880  ΑΠΟ 12.127 ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Παρουσιάζοντας ακόμη πιο αναλυτική εικόνα στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος ο Ηλείος βουλευτής ανέφερε ότι από το σύνολο των 12.127 αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί στο Νομό μας, έχουν ελεγχθεί μόλις οι 3.880  με τις 921 βάση των υπηρεσιακών στοιχείων να έχουν μπει στο αρχείο από τους αναμορφωμένους χάρτες που αναπτύχθηκαν τον περ. Μάρτιο.

Η σημερινή κατάσταση – συνέχισε ο Ηλείος βουλευτής- προκαλεί σοβαρά εμπόδια στους πολίτες αφού δεν μπορούν να επιλύσουν διαφορές που αφορούν σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, δεν μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις κλπ.

Παράλληλα μετέφερε και την αγωνία των αγροτών που ανησυχούν ότι μπορεί εξαιτίας αυτής της εμπλοκής να χάσουν επιδοτήσεις οι οποίες δεν θα ξαναδοθούν ή θα ζητηθεί να επιστραφούν, αν ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες και δεν έχει γίνει αναγνώριση καλλιεργητικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων…

Ο κ. Αμυράς επιβεβαιώνοντας όλα τα παραπάνω προβλήματα τόνισε ότι σύντομα θα λυθεί το ζήτημα των Επιτροπών και ήδη σε αυτό το χρονικό σημείο γίνεται η διαδικασία ορισμού μελών των Επιτροπών. Αμέσως μετά την συγκρότησή τους, που είναι πλέον θέμα μόνο λίγων ημερών, θα ξεκινήσει η εξέταση των αντιρρήσεων με εντολή να διεκπεραιωθεί όσο πιο γρήγορα και σωστά μπορούν οι ίδιες οι Επιτροπές.

ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΤΩΝ ΕΚΧΕΡΣΩΣΕΩΝ

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα  που έθεσε ο βουλευτής του Νομού μας και έδειξε να το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Αμυράς, ήταν το θέμα των εκτάσεων που έχουν εκχερσωθεί  και για κάποιες μάλιστα το πρόβλημα περιπλέκεται αφού υπάρχουν και συμβόλαια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έδωσε εδώ ο κ. Νικολακόπουλος με τις υποθέσεις του Δασαρχείου Πύργου αφού θα πρέπει να εξετασθούν 4.500 περιπτώσεις με συνολική έκταση 23.500 στρεμμάτων !  Όπως αναφέρεται και από τις δασικές υπηρεσίες αν και είχαμε κανονική ροή μετά την απόφαση του ΣτΕ  σταμάτησε και παράλληλα «φρέναρε» το ζήτημα των εξαγορών, δηλαδή επί της ουσίας δεν μπορεί μία έκταση που είχε χαρακτηρισθεί δασική και έχει εκχερσωθεί να χρησιμοποιηθεί για αγροτικές καλλιέργειες.

ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΠΑΛΑΙΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

Το ιδιοκτησιακό παλιών αγροτικών εκτάσεων που υπήρχαν ως τέτοιες πριν το 1945 αλλά έγιναν δάση αργότερα  και για τις οποίες δεν μπορούν να βρεθούν ή δεν υπάρχουν καν συμβόλαια, ήταν ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε για την επίλυσή του. Αν και τα προσωρινά παραχωρητήρια δίνουν μια πρόχειρη λύση αλλά για μικρό χρονικό διάστημα ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σχετικής ρύθμισης που θα έχει ένα πλαίσιο αναγνώρισης, προστασίας και ανάλογης λειτουργίας που θα ξεκαθαρίζει την κατάσταση και για το δημόσιο αλλά και για τους πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ