Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕπίσκεψη Τσαβούσογλου: Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει εκ μέρους...

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει εκ μέρους του Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά την πρώτη ημέρα των ανεπίσημων επισκέψεων Τσαβούσογλου, σε λίγες ώρες αρχίζει το… κυρίως «μενού» των επαφών του στην Ελλάδα, αφού πρωί πρωί, θα περάσει την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου σήμερα.

Ποιο θα είναι όμως το μήνυμα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, προς τον Ελληνα πρωθυπουργό;

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, ο Μ. Τσαβούσογλου αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου, ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και η ομαλοποίηση σημαίνει, ότι θα γίνονται τακτικές συναντήσεις, να προχωρήσουν τα ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί στις προηγούμενες συναντήσεις…

Το ανεπίσημο δείπνο με τον Ν. Δένδια

Πριν την αυριανή πρωινή συνάντηση ωστόσο, δείπνησε με τον Νίκο Δένδια. Περίπου μιάμιση ώρα διήρκησε το ανεπίσημο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη, ενόψει της αυριανής τους συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στο δείπνο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Προκλήσεις από την αρχή της επίσκεψης και απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών

Στο μεταξύ, νωρίς το απόγευμα το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, έβγαλε ανακοίνωση – απάντηση στις προκλήσεις Τσαβούσογλου που, από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη χώρα μας μιλάει για «τουρκική μειονότητα». Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, γίνεται λόγος για «συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την Τουρκία», για τη «μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη» που αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι προκλήσεις Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φρόντισε να δώσει το… στίγμα της επίσκεψής του στην χώρα μας αμέσως μόλις «πάτησε» Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, όταν η πτήση που τον μετέφερε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για «τουρκική» μειονότητα, δείχνοντας τις προθέσεις του.

Μόλις ολοκληρώθηκε η ανεπίσημη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή, αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα, όπου δείπνησε με τον κύριο Δένδια  και αύριο θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και επισήμως πια, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Όσο για το τι έκανε τις πρώτες ώρες της επίσκεψής του στην Κομοτηνή, ο κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του εκεί, επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ”, γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι. 

πηγη: newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ