Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣτην Ελλάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής

Στην Ελλάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής

Στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:00 το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέβη στην Κομοτηνή όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και τους δύο ψευδομουφτήδες, Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής, και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης.

Σε αυτή τη συνάντηση θα παρίσταται ο ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος έχει θεωρείται πρόσωπο με ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία στην περιοχή. Εν συνεχεία, ο κ. Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής.

Εξάλλου, στις 13:30, θα συναντηθεί με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και θα παραθέσει γεύμα στο χωριό Θάμνα, όπου, κατά πληροφορίες, έχουν προσκληθεί μειονοτικοί βουλευτές.

Αμέσως μετά, ο κ. Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί τάφο του Αχμέτ Σαδίκ ενώ στην Αθήνα αναμένεται να καταφτάσει το απόγευμα της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει την επίσκεψη «ιδιωτική».

Λίγο μετά την άφιξή του στην Ελλάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε ανάρτηση στο Twitter όπου κάνει και πάλι αναφορά σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη:

«Persona non grata» στα Πομακοχώρια

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα επιθυμούσε ο κ. Τσαβούσογλου να επισκεφτεί τα Πομακοχώρια, οι αντιδράσεις πομακικών συλλόγων τον ανάγκασαν να μην πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επίσκεψη.

Στο στόχαστρο των συλλόγων βρέθηκε η εμμονή της Άγκυρας να χαρακτηρίζει «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή.

Οι σύλλογοι κήρυξαν τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή, και εικάζεται πως αυτός ενδεχομένως να είναι ο λόγος που ο τούρκος υπουργός δεν θα επισκεφθεί τελικά τα Πομακοχώρια.

«Σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι», τονίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, όπου αναφέρεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου είναι ανεπιθύμητος στα πομακοχώρια, εκτός «αν ζητήσετε βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας».

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμάμ Αχμέτ, αναφέρεται επίσης:

«Αντί των πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας, οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας».

Πηγή: cnn gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ