Τζανάκης: Πάνω από 2.000 τα κρούσματα σήμερα – Ο αριθμός για να γίνει η Ελλάδα «πράσινη»

«Εάν εμβολιάσουμε 100.000 ανθρώπους δεν θα έχουμε εννιά θανάτους αλλά θα έχουμε πέντε περιστατικά θρόμβωσης»

Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα κορονοϊού που θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα δεν θα είναι κάτω από 2.000, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Δεν περιμένω να πέσουμε κάτω από 2.000 σήμερα», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Πιστεύω ότι θα είναι μεταξύ 2.000 – 2.500 κρούσματα αν γίνουν 60.000 τεστ» είπε χαρακτηριστικά το πρωί της Τρίτης (25/05) στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι μετά το Πάσχα υπάρχει αποκλιμάκωση και ότι ο μέσος κινητός όρος των θανάτων ήταν περίπου στο 85 μέσα στο Πάσχα, ενώ τώρα είναι γύρω στους 50.

Ο αριθμός που μπορεί να χαρακτηρίσει τη χώρα «πράσινη»

Ερωτηθείς για την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα, υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα 2 σενάρια που έχουν δουλέψει στο πανεπιστήμιο, θα πέσουμε στα 1000 κρούσματα την ημέρα είτε γύρω στις 15 Ιουνίου, που όπως όμως εκτιμά ότι ίσως δεν υλοποιηθεί λόγω του ότι δεν πειθαρχούμε στους κανόνες της πολιτείας, είτε γύρω στις 25 Ιουνίου.

«Ο αριθμός των 1.145 κρουσμάτων είναι το νούμερο που μπορεί να χαρακτηρίσει τη χώρα ως ”πράσινη” σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», τόνισε.

«Εάν εμβολιάσουμε 100.000 ανθρώπους δεν θα έχουμε εννιά θανάτους αλλά θα έχουμε πέντε περιστατικά θρόμβωσης»

Αναφερόμενος στα περιστατικά θρομβώσεων και τους εμβολιασμούς στη χώρα, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως ήδη η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης έβγαλε προφορική ανακοίνωση για τις δύο από τις τρεις περιπτώσεις ότι πιθανότατα σχετίζονται με εμβολιασμό και πως αναμένεται η γραπτή παραδοχή και κυρίως οι αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμών. Παράλληλα, πρόσθεσε πως στην Κρήτη υπάρχουν σίγουρα δύο περιστατικά.

«Η επιτροπή εμβολιασμού για τις αποφάσεις θα λάβει υπόψη πως στο ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου που βρισκόμαστε αυτήν την στιγμή, εάν εμβολιάσουμε 100.000 ανθρώπους της ηλικίας 30-50 θα προλάβουμε εννιά θανάτους, αλλά θα εισπράξουμε πιθανότατα πέντε περιστατικά θρομβώσεων που ίσως κάποια πάνε άσχημα και πως περίπου το 25% από αυτά οδηγούν σε θάνατο» είπε και πρόσθεσε: «Εάν λοιπόν τους εμβολιάσουμε δεν θα έχουμε εννιά θανάτους αλλά θα έχουμε πέντε περιστατικά θρόμβωσης».

πηγη: news.gr

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ