Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕΕ: Η Johnson & Johnson θα παραδώσει τα μισά από τα προβλεπόμενα...

ΕΕ: Η Johnson & Johnson θα παραδώσει τα μισά από τα προβλεπόμενα εμβόλια αυτή την εβδομάδα- Τι ισχύει για την Ελλάδα

Η εταιρεία «μειώνει τις παραδόσεις αυτήν την εβδομάδα κατά το ήμισυ», δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε.

Η Johnson & Johnson μείωσε κατά το ήμισυ τις αναμενόμενες δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Που θα παρέδιδε αυτή την εβδομάδα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με τη σύμβασή της με την ΕΕ, η J&J δεσμεύτηκε να στείλει 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της το δεύτερο τρίμηνο. Αλλά στα μέσα του τριμήνου, είχε χορηγήσει λιγότερες από 5 εκατομμύρια δόσεις, λιγότερο από το 10% του στόχου της, δηλαδή.

Εκτός από αυτές τις αρχικές καθυστερήσεις, η εταιρεία «μειώνει τις παραδόσεις αυτήν την εβδομάδα κατά το ήμισυ». Δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε σε συνομιλίες με κατασκευαστές εμβολίων. Προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές πόσες δόσεις θα χορηγηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε ούτε πόσες δόσεις αναμενόταν αυτή την εβδομάδα.

«Κατανοούμε ότι υπάρχει μόνο μια περιορισμένη προσωρινή μείωση των παραδόσεων. Η οποία αναμένεται να καλυφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι ισχύει στην Ελλάδα


Στις μειωμένες παραδόσεις των εμβολίων της Johnson & Johnson στη χώρα μας αναφέρθηκε και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη σημερινή ενημέρωση. 

«Αναμέναμε 220.000 δόσεις, θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου. Περιμένουμε την επιβεβαίωση για τις παραδόσεις του Ιουνίου», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. 

Παράλληλα ανέφερε ότι η Pfizer επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεων. Κι επιπλέον 566.000 που κατανέμονται σε τέσσερις παραδόσεις εντός του μήνα. Η Moderna επιβεβαίωσε την αποστολή 308.000 δόσεων. Κι η AstraZeneca ενημέρωσε την Αθήνα για την παράδοση 348.000 δόσεων στο τέλος του μήνα. Η χώρα μας αναμένει 450.000-500.000 δόσεις από την εταιρεία τον Ιούνιο.

Εκπρόσωπος της J&J αρνήθηκε να σχολιάσει την καθυστέρηση αυτής της εβδομάδας. Αλλά είπε ότι η εταιρεία παραμένει πιστή στη δέσμευσή της. Να επιτύχει τον συνολικό στόχο της παροχής 200 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ φέτος.

«Αναμένουμε ότι ο εφοδιασμός μας θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Καθώς οι εγκαταστάσεις παραγωγής θα ενεργοποιηθούν πλήρως. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους», πρόσθεσε. Σημειώνοντας ότι η παραγωγή εμβολίων περιλαμβάνει πολύπλοκες διαδικασίες.

«Εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο για να αναπτύξουμε και να ενεργοποιήσουμε ευρέως τις παραγωγικές μας ικανότητε. Για να εφοδιάσουμε με το εμβόλιο COVID-19 παγκοσμίως», είπε.

Τόσο η πηγή της ΕΕ όσο και ο εκπρόσωπος δήλωσαν ότι η εταιρεία εξακολουθούσε να στοχεύει στην παράδοση των συμβολαίων 55 εκατομμυρίων δόσεων έως τα τέλη Ιουνίου.

Η J&J αντιμετώπισε προβλήματα παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι δόσεις, που προορίζονται για την ΕΕ παρήχθησαν τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και σε ένα εργοστάσιο στο Λάιντεν, στην Ολλανδία.

Το εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, που παρήγαγε πρώτη ύλη για το εμβόλιο της J & J στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκτός λειτουργίας, μετά από μια επιθεώρηση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, όπου εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα μετά τη μόλυνση μιας παρτίδας που κατέστρεψε εκατομμύρια δόσεις.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η J&J δεν είχε ακόμη παράσχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις της έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Η εταιρεία είχε αρχικά προγραμματίσει να ξεκινήσει την παράδοση δόσεων στην ΕΕ από την 1η Απριλίου, αλλά καθυστέρησε την έναρξη των αποστολών έως τα μέσα Απριλίου.

Οι παραδόσεις στη συνέχεια διακόπηκαν, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του εμβολίου, όταν η χρήση του σταμάτησε προσωρινά στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκτιμηθούν οι πιθανές σχέσεις με σπάνιες αλλά σοβαρές περιπλοκές με θρόμβους αίματος. Οι παραδόσεις συνεχίστηκαν στην Ευρώπη περίπου μια εβδομάδα αργότερα.

Από τη Δευτέρα, η εταιρεία έχει παραδώσει 2,6 εκατομμύρια δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, η οποία διαθέτει πιο ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις παραδόσεις, επιβεβαίωσε ότι οι προμήθειες ήταν μέχρι στιγμής κάτω από 5 εκατομμύρια δόσεις.

Πηγή: lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ