Τίμησαν την επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας (βίντεο)

Την επέτειο της μάχης που έλαβε χώρα στην Καλαμάτα στις 28 Απριλίου 1941. Μεταξύ των συμμάχων και των Γερμανών, τίμησε χθες Παρασκευή η μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο των διήμερων φετινών εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο δήμος.

Στην τελετή που έγινε στο χώρο του μνημείου, νότια του Πάρκου Σιδηροδρόμων. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος Σαραντόπουλος. Παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μπαγινέτα, του εκπροσώπου της Βουλής Μίλτου Χρυσομάλλου. Εκπροσώπου της Βρετανικής Κυβέρνησης επισμηναγού Μάρκους Φάουντεν, του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και των οικογενειών του Συλλόγου Απομάχων Εκστρατείας 1941.

Στην εκδήλωση, το λόγο αρχικά πήρε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη μάχη της Καλαμάτας. Μια μάχη, όπως είπε, για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ενάντια στον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό. «Εχουμε χρέος απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους. Δεν πρέπει να λησμονούμε τους πρωταγωνιστές των αγώνων. Τους ανθρώπους που πλήρωσαν με τη ζωή και το αίμα τους. Όπως οι σύμμαχοι στη μάχη της Καλαμάτας.

Σύμμαχοι από διαφορετικές χώρες με διαφορετική γλώσσα και χρώμα στο δέρμα. Που ήταν μαζί σε ένα κοινό σκοπό, εμποδίζοντας την επέλαση της βαρβαρότητας. Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Ελληνες, Σέρβοι, Κύπριοι, Ισραηλινοί. Ολοι μαζί αντιστάθηκαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία των λαών» σημείωσε. Και υπογράμμισε πως ο δήμος θα συνεχίσει να τιμά τη μάχη της Καλαμάτας, ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός, του οποίου έχει χρέος να διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη. Ώστε να αναδειχτεί όπως του πρέπει ανάμεσα στα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, επισμηναγός Μάρκους Φάουντεν, επισήμανε πως 58.000 στρατιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την κοινοπολιτεία και την Ελλάδα, σε αυτό το σημείο της Καλαμάτας έδωσαν την τελική μάχη. «Πολλές ζωές χάθηκαν, χιλιάδες αιχμαλωτίστηκαν. Είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς την κλίμακα των ιστορικών αυτών γεγονότων. Κάποιες φορές είναι αδύνατο να προσωποποιήσουμε την απρόσωπη όψη του πολέμου. Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους όσοι πλήρωσαν το έσχατο τίμημα, τιμώντας τη μνήμη τους. Τους χρωστάμε διαρκή ευγνωμοσύνη για τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε σήμερα» είπε. Τονίζοντας πως νιώθει ευγνώμων προς τους ανθρώπους της Καλαμάτας που συνεχίζουν να τιμούν τη συγκεκριμένη μέρα. Καταλήγοντας, έκλεισε τον χαιρετισμό του με μια ωδή για όσους χάθηκαν σε αυτή τη μάχη.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός της Τζάνετ Πάρκιν, γραμματέα της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941 και κόρη του Εντουιν Χόρλινγκτον, Ιδρυτή της Αδελφότητας των Βετεράνων, από την εκπρόσωπό της Τζέιν Τόμας η οποία είπε πως πολλά μέλη της αδελφότητας σχεδίαζαν να βρίσκονται στην Καλαμάτα για την επέτειο αυτή. Όμως για δεύτερη συνεχή χρονιά τα σχέδια ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας. «Ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να είμαστε μαζί σας το 2022. Σε αυτό το σημείο πριν από 27 χρόνια ο πατέρας μου αποκάλυψε αυτό το μνημείο. Θα ήταν πολύ ευτυχής αν ήξερε πως οι θυσίες που έγιναν το 1941 εξακολουθούν να μνημονεύονται και να τιμώνται 80 χρόνια αργότερα. Αυτή η ετήσια εκδήλωση μνήμης είναι επομένως πολύ σημαντική, και η Αδελφότητα ευγνωμονεί την πόλη της Καλαμάτας που συνεχίζει να τη διοργανώνει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο χαιρετισμός.

Κατόπιν, έγινε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, το βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, τον εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης επισμηναγό Μάρκους Φάουντεν, τον εκπρόσωπο του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας σμήναρχο Ιωάννη Κρόκο, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, την Ντάιαν Μπίλινς εκ μέρους της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941 και τη Ρόζμαρι Ασημακοπούλου από το Σύλλογο Αγγλόφωνων Καλαμάτας.

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγή και η τελετή έληξε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας. Στη συνέχεια, ο Δήμος Καλαμάτας προσκάλεσε επισήμους και επισκέπτες στο αναψυκτήριο του Πάρκου Σιδηροδρόμων για κέρασμα.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ