Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑρση lockdown αλλά με προσοχή – Η πρώτη μέρα επιστροφής στην κανονικότητα...

Αρση lockdown αλλά με προσοχή – Η πρώτη μέρα επιστροφής στην κανονικότητα και το ρίσκο

H πολυπόθητη άρση του lockdown έγινε, όμως η επιστροφή στις δραστηριότητες πρέπει να γίνει με μέτρο

Ημέρα καθοριστική για την συνέχιση της ζωής των πολιτών, έπειτα από τα lockdown, ήταν η Παρασκευή 14 Μαΐου. Η άρση της απαγόρευσης για τις μετακινήσεις εκτός νομού, η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που πλέον είναι στις 00:30, η κατάργηση του click away και click inside στο λιανεμπόριο δίνουν ανάσα στους πολίτες, οι οποίοι εξαιτίας του κορονοϊού στερήθηκαν πολλές ελευθερίες εδώ και έναν χρόνο από την ζωή τους.

Η έξαρση θέλει και προσοχή

Ωστόσο, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα πρέπει να συνδυαστεί με μεγάλη προσοχή, καθώς ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ηδη στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκαν στην έξαρση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές εξαιτίας των γιορτών του Πάσχα. 

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ειδικότερα πως στη Δυτική Ελλάδα και  την Αιτωλοακαρνανία παρατηρείται η εν λόγω έξαρση, ενώ την ίδια κατάσταση παρουσιάζουν και τα εξής νησιά: Η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος. Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, πολλές περιοχές που σήμερα παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων πριν το Πάσχα εμφάνιζαν μονοψήφια νούμερα σε νέα περιστατικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς από την πλευρά του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για 10 περιοχές που δείχνουν σημαντική αύξηση της επιδημιολογικής τους εικόνας. Κάποιες μάλιστα από αυτές όπως η Κέρκυρα, η Νάξος, η Σκιάθος αλλά και η περιοχή του Ρεθύμνου, αποτελούν από τους βασικούς προορισμούς της χώρας, που έχει ανοίξει πλέον τον τουρισμό της.

Σε κάθε τόνο όμως οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής επισημαίνουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων. Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά ανησυχούμε για το ιικό φορτίο».

Την ίδια ώρα με ένα self test την εβδομάδα αντί για δύο θα επιστρέφουν στα θρανία μαθητές και καθηγητές. Σύμφωνα με τον παιδίατρο Α. Δαρέντα είναι «Μεγάλο το ενδεχόμενο από τα 3.000 self test που βγήκαν θετικά να μην είναι σωστά». 

Με ανακοίνωση του ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι η διάθεση των τεστ για τον κορονοϊό γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, βάζοντας τέλος στην συζήτηση για διάθεση των self test από τα σούπερ μάρκετ. 

πηγη: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ