Κ. Τζαβάρας: «Να διασφαλισθεί νομοθετικά η επάρκεια των περιφερειακών νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό»

Ερώτηση του βουλευτή Ηλείας προς τον Υπουργό Υγείας

Την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα θωρακίσουν τη λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων. Ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας. Επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες προκηρύξεις για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της χώρας. Ανέδειξαν ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, αρκετοί ιατροί, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη της Πολιτείας για άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Επέλεξαν να υποβάλουν την παραίτησή τους προκειμένου να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις και να διεκδικήσουν τον διορισμό τους σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων. Αφήνοντας ακάλυπτα εν μέσω πανδημίας τα περιφερειακά νοσοκομεία στα οποία υπηρετούν. Καθότι η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει αυτό το προνόμιο. Ενδεικτικά, στην προκήρυξη που εκδόθηκε στις 5.2.2020, οι όροι που τίθενται είναι. Ότι ιατρός που διεκδικεί διορισμό, πρέπει να έχει παραιτηθεί από θέση κλάδου ιατρών ΕΣΥ μέχρι τη λήξη προθεσμίας της προκήρυξης. Ή να μην έχει παραιτηθεί από θέση του κλάδου ιατρών ΕΣΥ πριν από τη συμπλήρωση μόλις δύο ετών από τον διορισμό του.

Ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει ότι οι προκηρυγμένες θέσεις ειδικευμένων ιατρών σε νοσοκομεία της Περιφέρειας που απέχουν αρκετά χλμ από την Αθήνα. Όπως π.χ. του Πύργου και της Αμαλιάδας, παρέμειναν κενές, καθότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον πρόσληψης από το ιατρικό δυναμικό της χώρας. Φαινόμενο που δεν είναι πρωτοφανές αλλά καταγράφεται εδώ και αρκετά χρόνια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά με την παροχή επιπλέον κινήτρων και με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στη Δημόσια Υγεία. Όπως είχε ήδη επισημάνει σε προηγούμενη ερώτησή του.

Ο Ηλείος βουλευτής υπογραμμίζει ότι πλέον είναι αναγκαία η τροποποίηση της νομοθεσίας. Προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων και να μη διαταράσσεται αιφνιδιαστικά. Λόγω των ευνοϊκών διατάξεων που διέπουν τη διαδικασία διορισμού των ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Εξαιτίας της άμεσης ανάγκης αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε ιατρού να υπηρετεί όπου επιθυμεί και να διεκδικεί το καλύτερο για τη ζωή του και την επαγγελματική του καριέρα. Ωστόσο θα πρέπει η Πολιτεία να θεσπίζει “δικλίδες ασφαλείας” για την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων. Διότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η περίθαλψη των ασθενών και όχι η –καθ’ όλα σεβαστή- προσωπική επιθυμία του καθενός. Για τον λόγο αυτό ζητάω από τον υπουργό Υγείας να προβεί στις κατάλληλες νομοθετικές ενέργειες. Ταυτόχρονα να αναθεωρήσει τη λίστα των «άγονων» περιοχών Α΄ Κατηγορίας εντάσσοντας σε αυτές και την Ηλεία», δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ