Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚαλαμάτα: Προχωρά η διαδικασία για αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού

Καλαμάτα: Προχωρά η διαδικασία για αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού

Τις διαδικασίες για τα ελεύθερα αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού. Που θα δημιουργηθούν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Καλαμάτας προς τη Βέργα, προωθεί ο Δήμος Καλαμάτας.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση. Μεταξύ δήμου και ΔΕΥΑΚ για τα ελεύθερα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι “η πράξη αυτή έχει κύριο στόχο την αναβάθμιση της υποθαλάσσιας βιοποικιλότητας του Μεσσηνιακού Κόλπου. Αλλά και να αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης ξενάγησης και εκπαίδευσης αυτόνομων δυτών. Η δράση με την ολοκλήρωσή της θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για του δύτες και τους θαλάσσιους ερευνητές. Θα αποτελέσει ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της τουριστικά αναπτυσσόμενης Μεσσηνίας”.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή του, το έργο αφορά την κατασκευή 5 τουλάχιστον ελεύθερων τεχνητών υποβρύχιων αξιοθέατων. Με την πόντιση πλοίων και τεχνητών υφάλων εντός του Μεσσηνιακού Κόλπου και πλησίον της ανατολικής ακτής στους πρόποδες του Ταϋγέτου.

Εκτιμάται ότι εξαιτίας της θέσης τους, η οποία θα επιλεγεί σύμφωνα με μελέτη που θα εκπονήσει μια spin off εταιρεία του ΕΛΚΕΘΕ. Τα σημεία αυτά θα έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, τόσο από επιστημονικό προσωπικό, για παρακολούθηση και καταγραφή. Όσο και από ερασιτέχνες λάτρεις του θαλάσσιου βυθού, για διασκέδαση και ξενάγηση του υποθαλάσσιου κόσμου.

Η ολοκλήρωση της δράσης θα γίνει με την συνεργασία όλων των αρμόδιων δημόσιων φορέων, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιας Ερευνας) και του ΙΘΑΒΒΥΚ (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιέργειας).

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 40.000 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης είναι 36 μήνες: 6 μήνες για την σύνταξη των απαραίτητων μελετών, 12 για την αδειοδότηση και 18 μήνες για τις εργασίες υλοποίησης της δράσης.

Η συντήρηση, επίβλεψη και ορθή λειτουργία της δράσης θα ανήκει στη ΔΕΥΑΚ. Εκτός και αν ανατεθεί σε άλλον φορέα που θα συσταθεί για αυτόν τον λόγο. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί από τους προϋπολογισμούς των ετών 2021 και 2022 της ΔΕΥΑΚ. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από το χρέος που έχει η επιχείρηση προς τον Δήμο Καλαμάτας.

Τη συμφωνία τους για τα ελεύθερα αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού επεσήμαναν οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος και του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης και ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδας Λιάππας. Ενώ οι δύο πρώτοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για το αν η ΔΕΥΑΚ είναι ο κατάλληλος φορέας για την επίβλεψη της δράσης.

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης απάντησε ότι η ΔΕΥΑΚ διαθέτει χειριστές ταχύπλοων και ο πρόεδρος της επιχείρησης Κώστας Αθανασόπουλος δήλωσε πως “είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις, οικονομικές και επίβλεψη – επιθεώρηση”.

(Φωτογραφία αρχείου)

πηγη: eleftheriaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ