Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔεν αρκεί μόνο μία συμφωνία στις Βρυξέλλες

Δεν αρκεί μόνο μία συμφωνία στις Βρυξέλλες

Την Μ. Δευτέρα 26/4, στο Άτυπο Συμβούλιο, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σημαντικό θέμα του Κανονισμού. Για τα Στρατηγικά Σχέδια και την πράσινη αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ. Μέσα σε «κλίμα συμβιβασμού» αποδέχθηκαν την πρόταση της πορτογαλικής προεδρίας για σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ενισχύσεων. Που θα συνδέονται με την υλοποίηση οικολογικών μέτρων στο 22% το 2023 και στο 25% το 2025.

Με άλλα λόγια, αύξησαν το ανώτατο ποσοστό του 20% που πρότειναν μέχρι τώρα, περιμένοντας το Ευρωκοινοβούλιο να οπισθοχωρήσει και αυτό. Από το ελάχιστο ποσοστό του 30% που υποχρεώνεται να κατανείμει κάθε χώρα στα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα». Για να εισπράξει τα ποσά των άμεσων ενισχύσεων που της αναλογούν.

Όλα δείχνουν πλέον ότι στην επόμενη τριμερή συνάντηση της Μ. Παρασκευής θα υπάρξει η συμβιβαστική συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου/Συμβουλίου/Επιτροπής και θα κλείσει ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα της νέας ΚΑΠ.

Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές αφορούν πιο σύνθετα και κρίσιμα ζητήματα. Κατ’ αρχάς, για πολλά χρόνια τώρα, οι μεγάλες αποφάσεις, που σχετίζονται με το περιεχόμενο της ΚΑΠ. Καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ αφενός της διασφάλισης του κοινού της χαρακτήρα και αφετέρου των δυνατοτήτων που παρέχονται σε κάθε κράτος-μέλος να τις εφαρμόσει στις δικές του ιδιαίτερες συνθήκες. Στο όνομα αυτής της ανάγκης ευελιξίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συχνά υπονομεύουν τον κοινό χαρακτήρα της ΚΑΠ. Κι επιθυμούν τη σταδιακή επανεθνικοποίησή της.

Επιπλέον, για χώρες όπως η Ελλάδα, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των άμεσων ενισχύσεων που πρέπει να συνδεθούν με την υλοποίηση οικολογικών σχεδίων. Τόσο πιο πιθανό είναι να χαθούν πόροι, ειδικά όταν τα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα». Πρέπει να αποτελούν συνεκτικές δράσεις που θα συζητηθούν, θα συμφωνηθούν και θα πείσουν τους αγρότες που θα τα εφαρμόσουν.

Δυστυχώς, χρόνια τώρα, οι διαδικασίες αυτές στην Ελλάδα υποβαθμίζονται, όπως καταδεικνύει ένα τυπικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών. Στις αρχές της εβδομάδας,

ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε την Ημαθία, προκειμένου να συζητήσει για τα προβλήματα που προκάλεσε ο παγετός. Στη συζήτηση συμμετείχαν ένας εκπρόσωπος των αγροτών/ συνεταιρισμών/βιομηχανίας, ένας υφυπουργός της περιοχής, ένα γενικός γραμματέας, δύο βουλευτές, ένας αντιπεριφερειάρχης, δύο δήμαρχοι, δύο αντιδήμαρχοι, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, ένας υπάλληλος του ΕΛΓΑ και ένας της ΔΑΟΚ.

Είναι, βέβαια, προφανές ότι με τέτοιες συνθέσεις (που θυμίζουν τις επιτροπές παρακολούθησης του ΠΑΑ των τελευταίων πολλών ετών) δεν μπορεί να γίνει διαβούλευση σε ζητήματα όπως το περιεχόμενο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ ενός τόπου.

πηγη: ypaithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ