Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΠώς θα κάνουμε Πάσχα: Τα μέτρα για εκκλησίες, Ανάσταση, γιορτινό τραπέζι και...

Πώς θα κάνουμε Πάσχα: Τα μέτρα για εκκλησίες, Ανάσταση, γιορτινό τραπέζι και μετακινήσεις

Ένα διαφορετικό Πάσχα, μακριά από τα χωριά και τα εξοχικά μας θα κάνουμε και φέτος, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν μας επιτρέπει ακόμα καμία «χαλάρωση». Μάλιστα, φέτος θα πούμε το «Χριστός Ανέστη» στις 9 μ.μ. αντί για τα μεσάνυχτα και οι ειδικοί προτρέπουν τους πιστούς να παραμείνουμε στον αύλειο χώρο των ναών. 

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης μόνο δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6, ενώ υπάρχει και σύσταση για τη διενέργεια self test κορονοϊού σε όσους αποφασίσουν να παραστούν σε ένα πασχαλινό τραπέζι που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα άτομα της οικογένειας τους.

Τα μέτρα στις εκκλησίες 

Για τις εκκλησιαστικές λειτουργίες ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους, η αναλογία αυτή μειώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ. Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Στις 9 μ.μ. φέτος το «Χριστός Ανέστη»

Φέτος η ακολουθία της Ανάστασης θα τελεστεί στις 9 μ.μ. αντί για τα μεσάνυχτα, ενώ οι οι ειδικοί προτρέπουν τους πιστούς να παραμείνουμε στον αύλειο χώρο των ναών με τήρηση των αποστάσεων και χρήση διπλής μάσκας.

Επίσης, η υποδοχή του Αγίου Φωτός θα γίνει χωρίς τιμές αρχηγού κράτους και με τη δέουσα σεμνότητα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το Άγιο Φως θα μεταφέρουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και στη συνέχεια με μέριμνα του κράτους θα διανεμηθεί σε πόλεις της Ελλάδας. Το Άγιο Φως αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 18.30 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από τις 3 Μαΐου που ανοίγει η εστίαση και για μία εβδομάδα, επεκτείνεται κατά μία ώρα και συγκεκριμένα μέχρι τις 11 το βράδυ.

πηγη: newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ