Η γεωργία ακριβείας στα χέρια των αγροτών

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης

Μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο έχουν την πληροφορία ποιο αρωματικό ή φαρμακευτικό φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει

Εδώ και ένα χρόνο οι αγρότες της Κρήτης έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό «εργαλείο». Προκειμένου ανά πάσα ώρα και στιγμή, όπου και αν βρίσκονται, να μπορούν μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο. Να έχουν την πληροφορία ποιο αρωματικό ή φαρμακευτικό φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει.

Πρόκειται για ένα «προϊόν» συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Που έχει τεθεί σε εφαρμογή και μέσω του διαδραστικού χάρτη, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας. Δίνει τα στοιχεία που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι. Μία εξαιρετική εφαρμογή για την γεωργία ακριβείας. Την οποία θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα στην Ηλεία.

Όπως έχει αναφέρει ο επιστημονικά υπεύθυνος του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέργιος Πυρίντσος. Ο κάθε αγρότης μπορεί να πάρει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χωραφιού του ή του αγροκτήματός του με το GPS που έχει στο κινητό του. Να εισαγάγει το στίγμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να διαλέξει το φαρμακευτικό φυτό που τον ενδιαφέρει. Να δει την καταλληλότητα της θέσης όπου βρίσκεται το χωράφι του για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους.

Όπως εξηγεί, η καταλληλότητα θα δίδεται διαβαθμισμένη από το 0 έως το 1, και όσο πιο κοντά στο 1 είναι η τιμή που θα του δώσει το σύστημα τόσο πιο κατάλληλη είναι η θέση του χωραφιού του για το συγκεκριμένο είδος φυτού.

«Παράλληλα το σύστημα τού δίνει και την καταλληλότητα για τα υπόλοιπα φαρμακευτικά φυτά που εξετάστηκαν. Ούτως ώστε να κρίνει αν η επιλογή που έκανε για το συγκεκριμένο είδος είναι η καλύτερη για την περιοχή όπου βρίσκεται το χωράφι του. Με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα που ανέπτυξε ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Δίδεται ένα σημαντικό εργαλείο στον αγρότη που θέλει να προχωρήσει στην καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών» συμπληρώνει ο κ. Πυρίντσος.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Πυρίντσος σημειώνει ότι η ανάπτυξη της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας εντάσσεται στη γεωργία ακριβείας. Που μπορεί να υποστηρίξει την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα. Συμπληρώνοντας όμως ότι σε αυτήν ο αγρότης μπορεί να βρει στοιχεία καταλληλότητας της περιοχής όπου βρίσκεται το χωράφι του ή το αγρόκτημά του από άποψη περιβαλλοντικών συνθηκών. Κι όχι στοιχεία καταλληλότητας του ίδιου του χωραφιού του.

«Αν ο ίδιος έχει αποθέσει φερτές ύλες, αυτά που αποκαλούνται μπάζα, στο χωράφι του ή κατσίγαρο που υπάρχει στην Κρήτη. Ή αν έχει προχωρήσει σε άλλους ακατάλληλους χειρισμούς, όπως υπερβολική λίπανση κ.λπ., υπάρχει πρόβλημα. Είναι άλλο η καταλληλότητα της περιοχής που βρίσκεται το χωράφι του και άλλο η καταλληλότητα του ίδιου του χωραφιού».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς, τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν ένα σημαντικό βιολογικό πόρο για την Κρήτη.

«Έως τώρα η αξιοποίηση και η εμπορία τους βασιζόταν σε συλλογές από τη φύση. Τώρα πλέον, με τις προσπάθειες του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργειά τους. Απομένει να γίνουν και τα επόμενα βήματα, τα οποία σταδιακά θα μετατρέψουν το νησί σε ένα hotspot παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης».

Όπως επισήμανε ο κ. Καστανάς, κάτι τέτοιο είναι στρατηγικά πολύ σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο, κυρίως σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις για καλλιέργεια.

«Αν δεν έχεις τεράστιες εκτάσεις, είναι αναγκαίο να υποκαταστήσεις πρώτον την ποσότητα με την ποιότητα και δεύτερον την εξαγωγή τους ως πρώτη ύλη, σε τρίτους, με την παραγωγή μέσω της καινοτομίας προϊόντων υψηλής υπεραξίας. Τα φαρμακευτικά προϊόντα εσωκλείουν υψηλές υπεραξίες που μπορούν να επιστραφούν και να στηρίξουν οικονομικά τον αγρότη, και η Κρήτη αυτή τη στιγμή έχει το ανθρώπινο δυναμικό για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων που θα ενσωματωθούν στην ιατρική πρακτική» επισήμανε ο κ. Καστανάς.

Οι αγρότες μπορούν να βρίσκουν την εφαρμογή μέσω του κινητού τους τηλεφώνου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://regionofcrete.shinyapps.io/agriSuitApp/

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ